Sindikat Elana zahteva, da uprava, glede na pozitivne podatke o poslovanju za zimsko divizijo, znova preveri ali je odpuščanje zares potrebno. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat Elana zahteva, da uprava, glede na pozitivne podatke o poslovanju za zimsko divizijo, znova preveri ali je odpuščanje zares potrebno. Foto: MMC RTV SLO

Nekdo, ki dobi 400 do 500 evrov plače, ne bo nikoli razumel, da nekdo dobi 100.000 evrov. To so astronomske vsote, ki jih nekdo celo življenje ne zasluži.

Gregor Gomišček, prvi nadzornik Skimarja.
Prvi nadzornik Skimarja Gregor Gomišček naj bi obljubil, da bo preveril sleherni izplačani evro. Foto: MMC RTV SLO
V Skimarju vre

Na ta način je uprava po sestanku s predstavniki delavcev Elana in Skimarja odgovorila na očitke o visokih stroških zunanjih svetovalcev podjetja - zanje je odštela kar 800.000 evrov. Spomnila je, da je bila konec leta 2007 v Skimarju izvršena dokapitalizacija v vrednosti 10,2 milijona evrov in da se je tedaj ocenjevalo, da bo Skimar s prejšnjo upravo na čelu odpravil večji del težav slabega poslovanja. "Ampak se je zgodilo ravno nasprotno," v sporočilu za javnost pišejo predstavniki današnje uprave.

Vabljeni k branju:
- Kaj s podjetji, ki niso "zdrava"?

Uprava: Nasledili smo slabe razmere
Poslovno leto 2007 je bilo na koncu sklenjeno z 8,4 milijona evrov minusa, čeprav sta prejšnja uprava in nadzorni svet dolgo časa navajala drugačne številke. Kot pravijo v današnji upravi, je bila posledica zavajajočih poročil odstop SKB-ja, NLB-ja in Gorenjske banke od kratkoročnih kreditov, kar je pomenilo, da bi moral sistem Skimar aprila letos poplačati 20 milijonov evrov kreditov ter 8,4 milijona evrov minusa. Skimarju nista grozila le prisilna poravnava in odpuščanje delavcev, temveč tudi stečaj, trdijo v zdajšnji upravi družbe, ki je svojo funkcijo nastopila aprila 2008.

Uprava pri zavrača nju očitkov o zapravljanju za zunanje svetovalce poudarja, da je uspela reprogramirati 20 milijonov evrov kratkoročnih kreditov v večletne štiri- in petletne kredite ter s sanacijskimi ukrepi zmanjšati izgubo podjetja na okoli 4 milijone evrov.

"Trditve o pozitivnem poslovanju zavajajoče"
Na upravi poleg tega poudarjajo, da je imela družba Elan na dan 30. 10. 2008 iz tekočega poslovanja izgubo v višini 889.000 evrov, pozitiven rezultat poslovanja pa je mogoče pripisati le izrednim dohodkom iz tečajnih razlik, kar pomeni, da je objava podatka o pozitivnem poslovanju zavajajoča. Zaradi tega že grozi izguba delovnega mesta prokuristu Skimarja Jožetu Kralju, ki naj bi medijem nepooblaščeno razkril skrivnost o dobičku iz poslovanja Elana. Zaradi javnega razkritja podatkov naj bi bilo tudi onemogočeno odpuščanje delavcev po prvotno predvidenem načrtu. Uprava je tako nadzornemu svetu že predlagala Kraljevo razrešitev.

Prokurist začel ustavljati plačila
Kralj se je sicer sprl tudi s predsednikom uprave Skimarja Ivanom Štrlekarjem, saj je bil slednji mnenja, da so tarife, izplačane odvetnikom, primerne, Kralj pa je menil, da so stroški previsoki in je začel plačila odvetnikom zaustavljati.

Delavci: Če s pojasnili ne bomo zadovoljni, bomo zahtevali odstop vodstva
Kot je dejal predsednik sindikata Dušan Ferjan, bodo, če se izkaže, da določene službe niso delovale, kot bi morale, zahtevali odstop odgovornih. Če ne bodo prejeli konkretnih odgovorov, pa ne izključujejo niti možnosti stavke. Nadzorni svet bo o spornih nakazilih razpravljal v ponedeljek, zaradi česar so delavci tudi privolili, da počakajo na njihove odločitve.

Prav tako so delavci od uprave zahtevali izplačilo preostanka božičnice v višini 200 evrov in 200 evrov regresa.

Branijo se tudi odvetniki
Sporočilo za javnost pa sta medtem podala tudi odvetniška pisarna Planinšek in odvetnik Rajko Vrečer. Kot navajajo, so s svojim delovanjem med drugim uspeli preprečiti, da bi se Skimar znašel v prisilni poravnavi ali celo stečaju, reprogramirali so kredite in uspeli z dokapitalizacijo, zaradi česar naj bi Skimar imel nad 31 milijonov pozitivnih finančnih učinkov. Celoten zaslužek obeh odvetniških pisarn pa naj bi bil bistveno nižji od tega, kar se prikazuje v javnosti.

Kot je znano, so pojasnila in sestanek uprave z delavci Skimarja posledica zahteve delavcev, ki so konec prejšnjega tedna izvedeli za podatke o visokih stroških zunanjih svetovalcev. Če zaposleni (180 naj bi jih v prihodnjih mesecih izgubilo službe) s pojasnili ne bodo zadovoljni, bodo, kot so napovedali, zahtevali odstop vodstva podjetja.

M. N./E. S.

Nekdo, ki dobi 400 do 500 evrov plače, ne bo nikoli razumel, da nekdo dobi 100.000 evrov. To so astronomske vsote, ki jih nekdo celo življenje ne zasluži.

Gregor Gomišček, prvi nadzornik Skimarja.
V Skimarju vre