Gradnja je končana. Nov vir proizvodnje električne energije je odprt. Foto: HSE
Gradnja je končana. Nov vir proizvodnje električne energije je odprt. Foto: HSE
Jože Zagožen
Direktor HSE-ja Jože Zagožen se zaveda pomena spodnjesavskih hidroelektrarn, ki pa niso edini tovrstni projekt v državi. Foto: RTV SLO

Hidroelektrarna Boštanj bo po poskusnem režimu delovala eno leto, v tem času pa bodo intenzivno opazovali njeno delovanje ob različnih višinah Save in učinek akumulacijskega bazena na okolje.

Zahteve trga še vedno previsoke
Minister Vizjak je ob odprtju elektroproizvodnega pogona dejal, da gre za pomemben projekt, pri njem pa poudaril predvsem pomen sodelovanja zasebnega in javnega kapitala. Dodal pa je, da slovensko elektrogospodarstvo čaka določeno prilagajanje evropskim standardom in tržnim zakonitostim.

Vlada si bo po Vizjakovih besedah prizadevala za skrajšanje izvedbenih rokov pri dokončanju gradnje drugih spodnjesavskih elektrarn. Generalni direktor Holdinga slovenske elektrarne Jože Zagožen je ob tem opozoril, da slovenske energetske potrebe ne bodo zadovoljene niti po odprtju, dokončanju in zagonu spodnjesavske verige.

Gradnja druge hidroelektrarne, HE Blanca, je v fazi izbora glavnih izvajalcev. Spodnjesavsko verigo bodo sestavljale še HE Krško, HE Brežice in HE Mokrice.