Kramarju je skladno z individualno pogodbo za tri leta pripadla nagrada milijon evrov bruto. Foto: MMC RTV SLO
Kramarju je skladno z individualno pogodbo za tri leta pripadla nagrada milijon evrov bruto. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je z zakonom vlada nekdanjemu direktorju NLB-ja Marjanu Kramarju pobrala milijonsko nagrado. Prvo presojo je sprožilo upravno sodišče, ki odloča o Kramarjevi pritožbi zaradi molka ministrstva za finance, je potrdil Kramarjev odvetnik Miha Kozinc. Sodišče je predlagalo, naj ustavni sodniki primer obravnavajo absolutno prednostno. Kdo je podal drugo pobudo, Kozinc ne ve.

Kramar je izčrpal vsa pravna sredstva
Prva pobuda se res obravnava absolutno prednostno, druga ne, oba primera pa sta že v fazi odločanja. Kozinc je dodal, da odločitev pričakuje še v tem letu. Kramar je izčrpal vsa pravna sredstva, zato bo moralo ustavno sodišče o zakonu, ki mu je pobral nagrado, zdaj odločiti vsebinsko.

Kozinc je prepričan v ustavno spornost zakona, zlasti zaradi njegove retroaktivne veljavnosti.

Na obdavčitev za nazaj se je pritožilo 39 oseb
Vlada je v letu 2009 Kramarja prepričevala, naj sam vrne milijonsko nagrado. Ker se to ni zgodilo, je spisala t. i. "Kramarjev zakon" in mu v obliki davka pobrala vse, razen okoli 50.000 evrov. Zakon, ki je bil sprejet oktobra lani, je namreč uvedel dodaten 49-odstotni davek na plače nad 12.500 evri bruto na mesec in nagrade nad 25 tisoč evri.

Na obdavčitev plač in nagrad za nazaj (za leto 2009) se je na ministrstvo za finance pritožilo 39 menedžerjev in nadzornikov. Potem ko jih je večina zaradi molka organa vložila še upravni spor, z ministrstva zdaj odgovarjajo, da so od februarja rešili vse pritožbe. Ali so jih zavrnili ali ne, je po njihovih navedbah davčna tajnost.