V OZS-ju so prepričani, da lahko dosežejo dogovor, ki bi preprečil zaporo Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
V OZS-ju so prepričani, da lahko dosežejo dogovor, ki bi preprečil zaporo Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

"Presenečeni smo, da so v četrtek na odboru za promet poslanci opozicije glasovali proti spremembam zakona o prevozih v cestnem prometu, saj niso vložili nobenega amandmaja in niso imeli nobenih konkretnih pripomb v sami razpravi," je danes v sporočilu za javnost poudaril predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Andrej Klobasa.

Predsednik OZS-ja Štefan Pavlinjek je na drugi strani izpostavil, da so sprejetje tega zakona v zbornici označili kot ključno pri nadaljnjih aktivnostih glede napovedane zapore Slovenije. Rezultate uresničevanja aktualnih zahtev obrtnikov in podjetnikov bodo pregledali na izredni skupščini OZS-ja 20. maja.

Koalicija sočustvuje z OZS-jem
Razočarani so bili tudi v koaliciji, saj bi novela po mnenju koalicijskih poslancev prispevala k zmanjšanju posledic krize v avtoprevozniški dejavnosti. Janko Veber je v imenu poslanske skupine SD-ja zatrdil, da je želela vlada z novelo urediti plačilne roke za plačilo voznine avtoprevoznikom. Obenem je spomnil, da je bil to eden izmed zakonskih predlogov, ki jih je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije dosegla s pogajanji z vlado.

Prednost predloga novele je bila po Vebrovih besedah predvsem ta, da bi učinkoviteje organizirala javni potniški promet, kjer Slovenija še vedno zaostaja za številnimi državami članicami EU-ja.

Nespodobno nepregleden zakon
Po besedah Petra Verliča (SDS) toliko dopolnitev, kot jih je vseboval predlog novele, ni "spodobno". Novela po njegovem mnenju ni izpolnjevala nobenih kriterijev za obravnavo po nujnem postopku.
Janez Ribič (SLS), je ob tem izrazil upanje, da bo nova različica zakona prinesla dvig ravni ponudbe storitev javnega potniškega prometa in racionalnejšo porabo proračunskih sredstev. "Predvsem pa upamo, da bo končno v Sloveniji zaživela večja povezanost avtobusnega in železniškega prometa, kar bo prineslo veliko pozitivnih posledic," je dodal.