Foto:
Foto:
Istrabenz bo lahko prodajal

Tako so nadzorniki podprli usmeritve uprave za zagotovitev likvidnosti družbe z ustreznim razmerjem med kapitalom in finančnim dolgom družbe ter za zagotovitev stabilnega razvoja odvisnih družb, vključno z možnostjo prodaje dela premoženja družbe.

O tem, kaj bo šlo v prodajo, bodo odločile ponudbe
Kot je pojasnil prvi nadzornik Istrabenza Janko Kosmina, so upravi naložili, da predlog o tem, katere delnice prodati (ali Drogo Kolinsko ali Petrol), sprejme na podlagi pridobljenih ponudb in ob upoštevanju predlaganih kriterijev ter ga nato predloži nadzornikom v potrditev.

Skupina Istrabenz je v obdobju med januarjem in septembrom ustvarila 472,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Hkrati se je dobiček iz poslovanja povečal za 15 odstotkov, na 29,9 milijona evrov. Čisti dobiček pa je z 12,2 milijona evrov zaostal za načrtovanim, in sicer zaradi višjih stroškov obresti in še neizvedene načrtovane prodaje delnic družbe Mercator.

Kriza se pozna tudi v Istrabenzu
Padec cen vrednostnih papirjev v prvem devetmesečju je vplival na zmanjšanje vrednosti finančnih naložb in posledično kapitala družbe Istrabenz. Zaradi znižanja višine kapitala in povečanja finančnega dolga se je poslabšalo razmerje med stanjem kapitala in finančnimi obveznostmi tako na ravni holdinške družbe kot celotne skupine, pojasnjujejo v koprskem holdingu.

Bavčar: Poslovanje letos dobro
Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je letošnje poslovanje kljub temu ocenil kot dobro, rezultati pa po njegovih besedah presegajo načrte. "Ocenjujemo, da bo leto 2008 kljub finančni krizi v okviru načrtov, ki smo jih sprejeli," je po poročanju Radia Slovenije dejal Bavčar.

Kot ugotavlja prvi mož Istrabenza, bodo v letu 2008 prihodki v višini 592 milijonov evrov preseženi, poslovni izid iz poslovanja v višini skoraj 38 milijonov evrov bo dosežen, denarni tok pa bo dosežen v višini nekaj več kot 80 milijonov evrov.

M. N.

Istrabenz bo lahko prodajal