Med kratkoročnimi ukrepi Vegrada je dokončanje stanovanj Celovški dvori. Foto: MMC RTV SLO
Med kratkoročnimi ukrepi Vegrada je dokončanje stanovanj Celovški dvori. Foto: MMC RTV SLO

"Veliko je dvostranskih pogovorov o zadevah, ki jih je treba rešiti," je povedal Boštjančič glede pogovorov med upniki (bankami) in vodstvom. Vegrad ima sicer zaradi davčnega dolga od začetka februarja še vedno blokirane vse poslovne račune, vendar pa se je znesek medtem po besedah predsednika nadzornega sveta zaradi prilivov zmanjšal.

Sidnikat še čaka na pogajanja
Vodstvo družbe pa tako še ni našlo časa za nadaljevanje sredi februarja prekinjenih pogajanj s sindikatom glede še neporavnanih izplačil 1.700 zaposlenim. Podjetje jim še vedno dolguje del lanskega regresa, režijskim delavcem pa tudi del decembrskih plač. Po besedah predsednika podjetniškega sindikata Sama Mastnaka pa je podjetje prejšnji teden izplačalo še preostale januarske plače režijskim delavcem, z vodstvom družbe pa se še niso dogovorili o datumu nadaljevanja pogajanj.

Število delavcev na čakanju naj se ne bi povečalo
Vegrad je pretekli teden na čakanje napotil 229 zaposlenih, število delavcev na čakanju pa se po besedah Mastnaka ne bo povečalo. Glede vloge Vegrada za državno pomoč so bili na ministrstvu za gospodarstvo skopi, saj je podjetje še ni dopolnilo. Rok za dopolnitev vloge pa po pojasnilih ministrstva ni določen.

Vegrad nad težave s kratkoročnimi ukrepi
Za rešitev likvidnostne stiske Vegrada je nadzorni svet družbe pred dvema tednoma potrdil kratkoročne ukrepe, ki jih načrtuje uprava. Poleg kadrovske reorganizacije v ukrepe sodijo tudi dokončanje gradnje Celovških dvorov, deblokada bančnih računov in dogovori z bankami glede kreditiranja, začetek gradnje študentskega naselja v Ljubljani in odprodaja nepotrebnega premoženja.