Jerkičeva je povedala, da sta se pogajalski strani dogovorili, da letos pregledata določbe kolektivnih pogodb in jih
Jerkičeva je povedala, da sta se pogajalski strani dogovorili, da letos pregledata določbe kolektivnih pogodb in jih "morda nekoliko" uskladita z novimi razmerami. Foto: MMC RTV SLO

Podpisali so tri dodatke k trem kolektivnim pogodbam, ki imajo vsak svoja določila in se med seboj nekoliko razlikujejo. "Veljajo pa za 96.000 zaposlenih v teh panogah, zato menim, da je to pomemben dosežek," je dejala predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije Lidija Jerkič.

V livarnah minimalno 544 evrov plače neto
Delavcem, ki delajo s kovinskimi materiali in v livarnah, se bo s 1. januarjem letos dvignila najnižjia osnovna plača za 3,2 odstotka, nova minimalna plača dejavnosti pa znaša 748,20 evra bruto oziroma 544 evrov neto. Kot je pojasnila Jerkičeva, to pomeni dvig za skoraj 90 evrov od zdajšnje minimalne plače v neto znesku. Dodatek predvideva tudi 760 evrov bruto regresa za leto 2011.

V kovinski industriji dvig plače za 5 %
Dodatek h kolektivni pogodbi za kovinsko industrijo predvideva zvišanje najnižje osnovne plače za pet odstotkov, najnižja izplačana plača oziroma minimalna plača v tej dejavnosti pa je po novem 724 evrov bruto oziroma 543 evrov neto. Regres bo znašal 750 evrov bruto.

Osnovne plače višje tudi v elektroindustriji
Na področju elektroindustrije delodajalska in delojemalska stran nista določili najnižje izplačane plače, sta se pa dogovorili za višji dvig osnovni plač, in sicer s 1. januarjem letos za 7,1 odstotka za prvi tarifni razred, odstotek pri naslednjih tarifnih razredih je nekoliko nižji. Po novem je tako znesek najnižje osnovne plače v prvem tarifnem razredu 504 evre bruto, regres pa bo znašal 750 evrov.

"Izpogajali smo, kar je bilo mogoče"
Predsednica SKEI sicer meni, da je to tisto, kar se je dalo izpogajati, in da je to znak, da se da določati višjo minimalno plačo. "Če bo to kakšen signal vladi, da vendarle zbere pogum, da za celotno državo določi te zneske ali pa uvede davčne razbremenitve, bomo zadovoljni še toliko bolj," je dodala Jerkičeva.