Kot še navajajo na ministrstvu, dogajanje v Luki Koper pozorno spremljajo
že od vsega začetka. Foto: MMC RTV SLO
Kot še navajajo na ministrstvu, dogajanje v Luki Koper pozorno spremljajo že od vsega začetka. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper
V Luki Koper zagotavljajo, da družba deluje neovirano. Foto: MMC RTV SLO

Javni poziv za nove nadzornike Luke je bil sicer že objavljen, nanj pa se je prijavilo 66 kandidatov. Svoje mnenje je ta teden izrekel kadrovsko-akreditacijski svet, kar pomeni, da so izpolnjeni pogoji za menjavo nadzornikov.

Ministrova namera je sprožila odzive v Luki Koper, kjer pravijo, da so prav danes prejeli predlog ministrstva za sklic redne skupščine, "zato se postavlja vprašanje, ali namerava Republika Slovenija kot večinski lastnik zahtevati sklic kar dveh skupščin".

Zaupanje v družbi je omajano
Na ministrstvu za promet pa pravijo, da je v zadnjem času poslovanje Luke Koper znova pretreslo nekaj negotovosti. Vzrok je v nedelovanju organa nadzora, nesodelovanju uprave pri postopkih revizije ter sporih uprave s ključnimi deležniki.

Zaupanje je tako očitno zamajano tako pri nadzornikih kot pri delavcih, ki celo menijo, da je stanje v podjetju nevzdržno. Ob nedelovanju nadzornega sveta je vprašljivo tudi pravočasno sprejetje letnega poročila, kar lahko povzroči zamik pri sklicu redne skupščine, česar si po Vlačičevem mnenju ne morejo privoščiti.

"Luka Koper je eno najpomembnejših podjetij v portfelju prometnega ministrstva za strateške načrte te vlade, zato kot odgovoren lastnik ne moremo dovoliti, da je podjetje paralizirano v krču neoperativnosti, medtem ko bi moralo v polnem zagonu izpolnjevati svoj potencial," pravi Vlačič. Minister je že zahteval tudi izredno revizijo poslovanja družbe.

"Po volitvah se je začela politična gonja"
Medtem v Luki Koper zagotavljajo, da je bila uprava družbe - vodi jo Robert Časar - vedno pripravljena na konstruktiven dialog z zaposlenimi in nadzornim svetom. "Vzroke za omajano zaupanje pa uprava vidi v politični gonji, ki se je začela kmalu po volitvah jeseni lani s pismom štirih poslancev," poudarjajo. Zavračajo pa tudi navedbe ministrstva, da bi nedelovanje nadzornega sveta ogrozilo pravočasno sprejetje letnega poročila.

Podjetje po njihovih besedah deluje neovirano skladno s sprejetim letnim načrtom, kar dokazujejo tudi razmeroma dobri poslovni rezultati, ki so kljub svetovni gospodarski krizi stabilni. Ovira pri izpolnjevanju potenciala podjetja je po mnenju uprave družbe v prvi vrsti država, ki tudi po treh letih še ni sprejela državnega prostorskega načrta za celovito ureditev koprskega pristanišča.

A. S.