Minister za promet Patrik Vlačič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Minister za promet Patrik Vlačič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Peter Verlič (SDS) je dejal, da ga ni poslanca, ki ne bi bil vesel novega odseka avtoceste, ne glede na to, kje je zgrajen, vendar je, kot pravi, stvar razprave nekaj drugega, in sicer poročilo Računskega sodišča, v katerem je zapisano, "da zadeve niso bile smotrne". Foto: MMC RTV SLO

Odbor za promet je na zahtevo SDS-a obravnaval problematiko odkupa zemljišča za avtocestni odsek Pluska-Ponikve. Odbor se je tako med drugim seznanil z revizijskim poročilom Računskega sodišča Izplačilo odškodnine in gradnja nadvoza nad avtocestnim odsekom Pluska-Ponikve.

Vlačič: Ocenjujem, da ministrstvo ne čuti posledic
Minister za promet Patrik Vlačič je pojasnil, da sta bili pri celotni zadevi sklenjeni dve pogodbi. Prva je določala odškodnino, ki pripada Mirku Kovačiču, z drugo pa ministrstvo za promet Kovačiču dovoljuje gradnjo nadvoza, s katerim je povezal svoji zemljišči, ki sta bili z gradnjo ceste razdeljeni. Zatrdil je, da ni bil podpisnik pri pogodbi o odškodnini Mirku Kovačiču, temveč je podpisal le drugo pogodbo.

Za to pogodbo pa je Računsko sodišče ugotovilo, da je ne bi smel podpisati Kovačič kot fizična oseba, saj lahko tovrstne pogodbe po njihovi interpretaciji podpisujejo le pravne osebe. Vlačič pravi, da zaradi tega ministrstvo ne čuti finančnih posledic in da bodo poskušali to pomanjkljivost popraviti z aneksom k pogodbi.

Brunskole: Odsek je izrednega pomena
Franci Bratkovič,
direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, je poudaril, da zaradi tega dela avtoceste na tem območju ne zaznavajo nobenih zastojev in da se je varnost bistveno izboljšala. "V šestih letih smo bili priča smrti in težjim poškodbam vsaka dva meseca, zdaj pa je stanje neprimerno boljše, ne glede na to, da nekateri odseki še manjkajo," je dejal.

Bratkoviču je pritrdila poslanka SD-ja Renata Brunskole, ki poudarila, da je omenjeni odsek izrednega pomena, tako zaradi varnosti kot tudi zaradi tekočega prometa.

Verlič: Erjavec je zaradi poročila Računskega sodišča odstopil
Peter Verlič
(SDS) je dejal, da ga ni poslanca, ki ne bi bil vesel novega odseka avtoceste, ne glede na to, kje je zgrajen, vendar je, kot pravi, stvar razprave nekaj drugega, in sicer poročilo Računskega sodišča, v katerem je zapisano, "da zadeve niso bile smotrne".

"Je Računsko sodišče še verodostojno ali je tukaj samo še zato, da nam pove, da je nekdo hudo kršil obveznosti in to je to," se je vprašal in opozoril na primer nekdanjega ministra za okolje Karla Erjavca, ki je moral zaradi poročila Računskega sodišča odstopiti.

Verličev strankarski kolega Branko Marinič je še dodal, da bi morale nadzorne in inšpekcijske službe bolje opravljati svoje delo, s čimer bi preprečile, da se podobne stvari ne bi več dogajale.

"Najspornejše je načrtovanje avtoceste"
Anton Anderlič
(LDS) je prepričan, da je v celotni zadevi najspornejše načrtovanje avtoceste. Sprašuje se, kako je mogoče, da se "neka zadeva načrtuje 10 let".

"Če se je lahko preprojektiralo na Viču, kjer nismo dobili zemlje, kako to, da se ni ta del preprojektiral? Zakaj nihče ne vpraša ljudi, ki so za to zaposleni, kako to, da se v takih primerih drugače ne trasira," je izpostavil. Na koncu je znova poudaril: "Ukvarjati se je treba s tem, kako načrtujemo in projektiramo."

Spomnimo ...
Računsko sodišče je namreč predlagalo razrešitev predsednice Darsa Mateje Duhovnik in članice uprave Gordane Bošković. Predlog Računskega sodišča se nanaša na izplačilo odškodnine in gradnjo nadvoza na avtocestnem odseku Pluska-Ponikve, ko je Dars Mirku Kovačiču izplačal odškodnino za 1,5 milijona evrov, čeprav bi po mnenju Računskega sodišča moral izvesti razlastitev.

Računsko sodišče Darsu naložilo, da si povrne sredstva, ta pa je zato pred sodiščem zahteval ničnost pogodbe.

Nadzorniki Darsa prihodnji teden znova o pozivu Računskega sodišča
Nadzorni svet Darsa bo na seji prihodnji teden znova obravnaval poziv Računskega sodišča za začetek postopkov za razrešitev uprave družbe. Kot je dejal prvi nadzornik Milan Medved, se je nadzorni svet do te problematike opredelil že mnogokrat, a se bo še enkrat, "ker je to naša osebna odgovornost".

Vnovično obravnavo problematike poziva računskega sodišča je nadzornikom Darsa naložila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, ki je tudi poudarila, da je skladno s kodeksom upravljanja državnih družb samo nadzorni svet pooblaščen za odločanje o imenovanju in razreševanju uprave ter zato nosi vso odgovornost.