Vlačič je med drugim dejal, da so železnice v središču pozornosti vlade, kar je razvidno tudi iz proračuna za prihodnji dve leti. Foto: MMC RTV SLO
Vlačič je med drugim dejal, da so železnice v središču pozornosti vlade, kar je razvidno tudi iz proračuna za prihodnji dve leti. Foto: MMC RTV SLO
Goran Brankovič
Prvi mož Slovenskih železnic Goran Brankovič je sindikatom sporočil, da so njegova vrata vedno odprta za pogovore. Foto: MMC RTV SLO
Na železnicah bodo stavkali

Tako se je minister odzval na napoved sindikatov, ki so za 4. november napovedali enourno opozorilno stavko, s katero želijo opozoriti na slabo stanje železnic. Kot je še povedal, bodo podlage za reorganizacijo končane kmalu, proces pa naj bi trajal od tri do pet let. "Spremembe na Slovenskih železnicah ne samo da podpiram, temveč jih bom tudi zahteval," je dejal. Ne pričakuje, da se bodo spremembe zgodile brez odpora.

Stavka železničarjev je medtem še vedno napovedana, kot pa so dejali ob predstavitvi zahtev, lahko sledi še kakšna.

Šest reprezentativnih sindikatov Slovenskih železnic je opozorilno stavko napovedalo za sredo, 4. novembra med 10. in 11. uro. Vodstvo družbe so še pozvali, naj se začnejo pogajanja o stavkovnih zahtevah in določi obseg izvajanja storitev med stavko.

Zahteve sindikatov
Po besedah predsednika stavkovnega odbora in predsednika sindikata železniškega transporta Jožeta Pavška imajo sindikati pet zahtev. V primeru potrebe po spremembi organiziranosti železnic zahtevajo njeno izvedbo po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji. Če bodo spremenili organiziranost Slovenskih železnic, naj to storijo tako, da bodo zagotovljene enovitost upravljanja in vodenja sistema železnic, socialna varnost vseh zaposlenih in varnost železniškega prometa.

Sindikati poleg omenjenega, ki je po Pavškovih besedah glavni povod za izvedbo opozorilne stavke, zahtevajo tudi vzpostavitev normalnega načina vodenja in nadzora poslovanja Slovenskih železnic ter dosledno izvajanje ukrepov za izboljšanje poslovanja. Zahtevajo tudi sprejetje in realizacijo potrebnih ukrepov za zaustavitev padanja tovora in transportnih prihodkov ter rešitev problematike preteklih izgub in dolgov, s čimer naj se omogoči nemoteno poslovanje družbe in izplačilo plač.

Za vozni red mora poskrbeti uprava
Po besedah predsednika sindikata strojevodij Zlatka Rateja so za vozni red vlakov med opozorilno stavko pristojni v upravi. Vlaki, ki imajo predvidene prihode med 10. in 11. uro, bodo vozili z maksimalno enourno zamudo, vlaki, ki bodo med stavko že na poti, pa se ne bodo ustavljali. Mednarodni promet se bo po Ratajevih besedah izvajal brez zadrževanja.

Brankovič obljubil odgovor
Prvi mož Slovenskih železnic Goran Brankovič je zahteve sindikatov že prejel in sporočil, da jih bo preučil ter pripravil odgovor nanje. "Pričakujem, da bodo pogajanja s sindikati potekala v konstruktivnem vzdušju. Moja vrata so vedno odprta za sodelovanje in dogovore, ki bodo v korist sistemu Slovenskih železnic. Zahtev sindikatov, ki se tičejo nadzornega sveta in zanje nismo pristojni, pa ne morem komentirati," je zapisal Brankovič.

Na železnicah bodo stavkali