In sicer bi morali končni odjemalci za to do konca leta postaviti napravo in oddati vlogo za priključitev, ne pa tudi registrirati samooskrbe.

"Predlog zakona spreminja pogoje za vključitev v sistem samooskrbe z net meteringom zaradi povečanega števila zahtevkov za priključitev naprav, ki jih operater ne bo zmogel pravočasno izvesti," je v sporočilu po seji urad vlade za komuniciranje navedel ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Trenutno velja, da se lahko v sistem net meteringa oz. neto meritev (po katerem lastnik nove sončne elektrarne omrežnino za energijo plačuje le za letno izračunano razliko med prejeto elektriko iz omrežja in oddano elektriko v omrežje) vključijo odjemalci, ki so do konca leta 2023 pri elektrooperaterju podali vlogo za soglasje za priključitev naprave za samooskrbo in jih bi elektrooperater do konca leta 2024 registriral kot končne odjemalce s samooskrbo.

Po predlogu novele pa bi morali odjemalci do konca leta postaviti napravo in oddati vlogo za priključitev, ne pa tudi registrirati samooskrbe.

"S tem se prepreči, da bi zaradi operativnih omejitev investitorji zamudili rok za vključitev v sistem. Prav tako se zahteva dodatek fotografije naprave in izjave pod kazensko odgovornostjo, da bi preprečili zlorabe," pravijo na ministrstvu.

Z novelo bodo predvidoma tudi prenesli določbe spremenjene evropske direktive o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov, ki jih je bilo treba prenesti do 1. julija 2024. Gre za člene, ki se nanašajo na izdajo upravnih dovoljenj za postavitev naprav na obnovljive vire energije.

Po navedbah ministrstva členi določajo roke za izvedbo upravnih postopkov, pri čemer so dodane manjše izboljšave, brez večjih vsebinskih sprememb.