Skupina N. A. Š. I. bo vse prijave preučila, odločali pa bodo na podlagi socialnega položaja študenta, različnih vzrokov, zaradi katerih je ta ostal brez stanovanja, prednost pa bodo imeli študenti prvih letnikov. Foto: BoBo
Skupina N. A. Š. I. bo vse prijave preučila, odločali pa bodo na podlagi socialnega položaja študenta, različnih vzrokov, zaradi katerih je ta ostal brez stanovanja, prednost pa bodo imeli študenti prvih letnikov. Foto: BoBo
Stanovanje
Lastnik se mora ob predaji stanovanja zavezati, da ne bo prejemal najemnine, študentu pa mora dati stanovanje na voljo za najmanj en semester. Foto: Thinkstock

En semester jim tako ne bo treba plačevati najemnine, poravnavali bodo le stroške. K projektu vabijo tudi vse lastnike praznih stanovanj, saj bodo s sodelovanjem študentom omogočili študij brez finančnih omejitev. Prednost za lastnike je, da bodo stroški poravnani, stanovanje ne bo prazno in bo vzdrževano, hkrati pa bodo lahko po preteku enega semestra s študenti sklenili običajno najemno pogodbo po tržnih vrednostih.

Skupina bo najprej preverila primernost stanovanj za bivanje
O podrobnostih projekta smo povprašali skupino N. A. Š. I. Pojasnili so, da so prejeli 30 prijav študent in študentov, števila prijav lastnikov stanovanj pa niso želeli izdati, saj morajo stanovanja najprej pregledati in preveriti, ali so primerna za bivanje. Lastnik se mora tako ob predaji stanovanja zavezati, da ne bo prejemal najemnine, študentu pa mora dati stanovanje na voljo za najmanj en semester. Stanovanje mora biti znotraj ljubljanskega potniškega prometa, lastnik pa mora lastništvo (da ne bi prihajalo do morebitnih zlorab) dokazati.

Študent mora ob vselitvi lastniku plačati kavcijo, s katero bo lahko pokril škodo ob morebitnih poškodbah. Če bo stanovanje ostalo v enakem stanju, pa bo kavcija vrnjena študentu. Višina kavcije je odvisna od lastnosti stanovanja in jo bo določil lastnik.

"Ker ne bo najemnine, ne bo davka na najemnino"
Zanimalo nas je tudi, ali bodo lastniki stanovanj in študenti prejeli kakršno koli potrdilo, s katerim bodo izkazovali, da se najemnina ne plačuje (predvsem za morebitno davčno inšpekcijo), in v skupini N. A. Š. I. so odgovorili, da je v najemni pogodbi določeno, da se najemnine ne plačuje. Ker najemnine ne bo, tudi davka ne bo, zato zadeva ni davčno sporna, zatrjujejo.

V pogojih za sodelovanje piše še, da se morata lastnik in študent strinjati, da se njuno ime v okviru promocije akcije pojavlja v medijih. Glede na to, da bi to lahko odvrnilo morebitne zainteresirane lastnike, pa so v skupini za MMC povedali, da se temu lahko lastnik in študent tudi odpovesta.

V skupini N. A. Š. I. bodo vse prijave preučili, odločali pa bodo na podlagi socialnega položaja študenta, različnih vzrokov, zaradi katerih so ti ostali brez stanovanja (na primer težave v družini, nezmožnost plačevanja najemnine), prednost bodo imeli študenti prvih letnikov, ponudba pa velja samo za študente Univerze v Ljubljani. V akciji lahko sodelujejo le študenti, ki imajo stalno prebivališče od kraja študija oddaljeno več kot 25 kilometrov.

N. A. Š. I. si želijo doseči reforme znotraj ŠOUL-a
Skupino N. A. Š. I. sestavljajo študenti, ki so jih združili podobni interesi in želje glede sprememb v načinu delovanja Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Znotraj nje želijo doseči reforme, ki bodo temeljile na vrednotah, ki so ključnega pomena za to, da se organizaciji vrne ugled, ki ga je imela pred spori in težavami. Pri delovanju jih vodi želja, da bi študenti znova postali kritični opazovalci in aktivni člani družbe.

Ob koncu nas je zanimalo še, ali ima skupina N. A. Š. I. kakršne koli politične ambicije. Odgovorili so, da edino pot k uveljavljanju interesov študentov vidijo skozi delovanje v formalno priznanih organizacijah in to so organizacije, ki jih tako študenti kot institucije priznavajo kot predstavnike študentov. Na politične ambicije kaže tudi aktivno delovanje pred volitvami v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani, ki bodo 26. in 27. oktobra.

V Študenstki organizaciji Univerze v Ljubljani domnevajo, da bo skupina sodelovala na volitvah. Posameznih organizacij in skupin ne morejo komentirati, so pa veseli kakršne koli udeležbe študentov na volitvah, ne glede na to, ali gre za kandidature, izražanje podpore ali glasovanje. Za pobudo za stanovanje brez najemnine so izvedeli iz medijev, sami je še niso prejeli, če jo bodo, pa jo bodo tudi obravnavali, je za MMC povedala Zala Praprotnik iz ŠOUL-a.