V okviru obeh razpisov bo podjetjem na voljo skoraj 52 milijonov evrov, roka za oddajo vlog sta 4. september in 15. oktober.

Razpis za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v letih 2024–2028 je namenjen podjetjem, ki želijo svoje poslovanje razpršiti na tuje trge, širiti obstoječe dejavnosti in predstavitvi izdelke ter storitve tujim potencialnim partnerjem, so zapisali pri Spiritu.

Okvirna skupna višina razpoložljivih sredstev, ki so na voljo podjetjem, je 9,56 milijona evrov. Največja vrednost sofinanciranja je 18.043 evrov in je odvisna od velikosti najetega razstavnega prostora na izbranem sejmu. Za oddajo vlog bo, kot so pojasnili pri Spiritu, na voljo več rokov, prvi je 4. september.

Drugi razpis pa je namenjen spodbujanju naložb v ukrepe učinkovite rabe energije in razogljičenja v industriji. "S tem se dosežejo prihranki pri porabi energije in zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, kar bo pripomoglo k hitrejšemu zelenemu prehodu in povečanju odpornosti," menijo pri Spiritu.

Predmet sofinanciranja bodo pri tem razpisu stroški naložb v razogljičenje industrije, ukrepe za energetsko učinkovitost industrijskih procesov, ki niso vezani na delovanje stavb, ukrepe za energetsko učinkovitost v stavbah ter spodbujanje proizvodnje energije iz obnovljivih virov, vodika, biogoriv in soproizvodnje z visokim izkoristkom.

Okvirna skupna vrednost razpoložljivih sredstev je 42,12 milijona evrov, skrajni rok za oddajo vlog pa je 15. oktober.

Oba javna razpisa sta objavljena tudi na spletni strani Spirita.