Bodo delavci v Luki Koper znova stavkali? Foto: MMC RTV SLO
Bodo delavci v Luki Koper znova stavkali? Foto: MMC RTV SLO
Protest v Luki Koper
Delavci pri svojih zahtevah vztrajajo. Foto: MMC RTV SLO

V Luki Koper bodo v roku 14 dni sprožili postopke za podpis aneksov z vsemi izvajalci pristaniških storitev. Z njimi bodo zagotovili spoštovanje delovnopravne zakonodaje ter uredili varnost pri delu in razmere na skupnem delovišču, je po seji nadzornega sveta dejal prvi nadzornik Luke Janez Požar.

Nadzorni svet Luke Koper je ponovil znano strategijo, saj je reševanje problematike izvajalcev pristaniških storitev (IPS) prenesel nazaj na upravo, pa ocenjuje predsednik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) Predrag Topić. "Očitno si bo nadzorni svet le umil roke," je dejal in izpostavil, da je za stavko IPS-a "ogromno možnosti".

Če bodo zadeve potekale po dozdajšnjem tempu in sistemu, ne bo dobro za nikogar, je še dejal Topić. "Mislim, da je zdaj stvar v celoti prepuščena štiričlanski upravi. Uprava pa je prepočasna in ne ostaja veliko časa več. Dogovor, ki smo ga podpisali, se za zdaj zelo slabo izvaja," meni predstavnik delavcev.

"Ne verjamemo nikomur"
"Če v Luki želijo, da jim verjamemo, naj nam zagotovijo rešitev," je povedal Topić, ki dodaja, da, dokler ne bo sklenjen neki tristranski sistem, sindikat nima nikakršne garancije in se nima kaj pogovarjati. "Mi želimo biti v vsakem pogajanju obravnavani kot enakopraven subjekt," je povedal.

Nadalje je navedel še pomen podpisa neke vrste krovne kolektivne pogodbe, ki naj bi bila ena izmed treh rešitev, ki naj bi jih sindikat predlagal upravi. Po njegovih besedah pa naj bi bile vse tri rešitve ekonomsko upravičene, "niso pa upravičene za določene člane uprave".

Morebitna nova rešitev: socialno podjetje
Topić je še izpostavil, da so bili predlogi sindikata upravi, da se zagotovi varno delo v Luki Koper in socialno varstvo, kar bi lahko uredili s kolektivno pogodbo, ki jo Luka Koper že ima, treba bi jo bilo le preliti še na stran IPS-a. Ob tem pa so predlagali še nove rešitve, kot je socialno podjetje ali možnost, da bi delavci sami ustanovili svoje podjetje, ker se jih večina ne želi vrniti k dozdajšnjim delodajalcem. "Imamo podpise peticije za šest takšnih podjetij, ki so resnično problematična," je povedal.

Glede možnosti ustanovitve, denimo, socialnih podjetij je sicer Topić še dejal, da je res še vse odprto, lahko pa po njegovih besedah Luka da nekakšno zagotovilo, da se do takrat delavcem zagotovi neka krovna kolektivna pogodba oziroma minimalne pravice.

"Luka bo zahtevala vpogled v poslovanje vseh izvajalcev"
Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je sicer po seji še poudaril, da bo uprava Luke zahtevala vpogled v poslovanje vseh izvajalcev pristaniških storitev. Če bodo pri tem ugotovili kršitve delovnopravne zakonodaje in internih aktov Luke, bo uprava s takim izvajalcem storitev nemudoma prekinila sodelovanje.

Kot je še pojasnil Veselko, ima trenutno Luka pogodbe sklenjene s 43 podjetji, ki delujejo kot izvajalci pristaniških storitev. Koliko izmed teh krši delovnopravno zakonodajo in interne akte Luke, ni želel razkriti. Je pa dodal, da je Luka v skladu z dogovorom z dne 6. avgusta, s katerim so podizvajalci končali protestno prekinitev dela, v avgustu cene storitev delodajalcev IPS-a zvišala za pet odstotkov. Ti so se z istim dogovorom zavezali, da bodo to zvišanje prenesli neposredno v plače svojih zaposlenih.