Rast je še krhka in ne zagotavlja trajnejšega odpiranja delovnih mest, opozarjajo analitiki. Foto: BoBo
Rast je še krhka in ne zagotavlja trajnejšega odpiranja delovnih mest, opozarjajo analitiki. Foto: BoBo

Tako kot so še lani skupaj zniževali ocene, jih zdaj popravljajo navzgor. Vendar vsi opozarjajo na previdnost, saj je rast še krhka in ne zagotavlja trajnejšega odpiranja delovnih mest.

Analitiki makroekonomskih napovedi vedno opozorijo tudi na tveganja, ki lahko sprožijo poslabšanje na eni ali celo izboljšanje na drugi strani. Gospodarska zbornica je še aprila napovedovala 0,3-odstotno rast, po novem pa 1,6-odstotno.

Izvozna tveganja so bolj obvladljiva, ugotavlja izvršna direktorica Alenka Avberšek: "Upoštevamo ugodne trende v izvozu, očitno so tveganja ukrajinske krize bolj obvladljiva, kot je kazalo še spomladi."

Tudi izvozna naročila so še solidna, čeprav zaznavajo umiritev. "To pomeni, da bo z nekajmesečnim zamikom prišlo tudi do zmanjšanja obsega teh naročil," opozarja Avberškova.

Presenetil pa jih je podatek o večji, tako rekoč pozitivni porabi gospodinjstev, saj so še pred kratkim ocenjevali, da bodo varčevalni ukrepi prispevali k temu, da se bo ta poraba krčila in da tudi optimizem potrošnikov ne bo rasel tako, kot kaže trenutno.

Tako analitiki Banke Slovenije, urada za makroekonomske analize (Umar) kot tudi GZS-ja so prepričani, da krepkejšo rast lahko pričakujemo, ko bodo podjetja začela vlagati v posodobitev tehnologij, opreme in strojev.

To je stalna naloga izvozno konkurenčnih podjetij, opozarja Avberškova, ki pojasnjuje: "Tista, ki so globoko vključena v dobaviteljske, v razvojne verige, imajo te investicije v svojih načrtih in tudi dostop do ustreznih virov financiranja zanje." Taka podjetja namreč zagotavljajo tisto, kar pričakujemo - stabilno rast in s tem tudi stabilne zaposlitvene možnosti.