Prebivalec Slovenije je v opazovanem obdobju po podatkih državnega statističnega urada v povprečju popil 39,9 litra vina. Največji delež v skupni proizvodnji vin je v Sloveniji predstavljala proizvodnja belih vin. V tržnem letu 2011/2012 je ta znašal 70 odstotkov vse proizvodnje vina.
Največji delež, 67 odstotkov, je prispevala proizvodnja vin z zaščiteno označbo porekla, proizvodnja vin z zaščitenim geografskim poreklom pa je v skupni proizvodnji predstavljala 27 odstotkov.
Začasno bilanco za vino za tržno leto 2011/2012 je statistični urad pripravil v skladu z evropsko uredbo. Ta je določila nove kakovostne razrede vina. To se po kakovostnih razredih deli na vina z zaščiteno označbo porekla, vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna vina in druga vina.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje