Minister Zalar obrtnikom odsvetuje neplačevanje davkov. Foto: BoBo
Minister Zalar obrtnikom odsvetuje neplačevanje davkov. Foto: BoBo
Obrtniki proti državi

Obrtniki, ki so nezadovoljni, ker država več pozornosti posveča bankam in velikim podjetjem, medtem ko se z malim gospodarstvom ne ukvarja dovolj, bodo nadaljevali dejavnosti za državljansko nepokorščino. Še prej, v prvi polovici marca, bodo začeli dvigovati denar na bankah in bankomatih, nato pa sredi marca organizirali javni protest v središču Ljubljane.


OZS je v začetku januarja zahteval, da vlada sprejme določene ukrepe za oživitev slovenskega gospodarstva, ki pa jih vlada ni upoštevala v celoti. Dejavnosti za državljansko nepokorščino se tako nadaljujejo, izvedli pa jih bodo, če vlada do sredine marca ne izpolni njihovih zahtev. Leta 2010 je propadlo 6.471 obrtnih podjetij, največ v gradbeni (2.381), storitveni (1.681) in prometni dejavnosti (713). Leta 2009 je nehalo poslovati 4.500 obrtnih podjetij.
Zalar: Vlada je odzivna. Tudi v prihodnje bo.
"Začuden in razočaran" nad "srdom" obrtnikov pravosodni minister Aleš Zalar očitke zavrača, saj naj bi bil na sestanku pred dnevi sprejet dogovor o sprejetih in prihodnjih ukrepih za izboljšanje njihovega položaja. Vlada pobude sprejema skrajno resno. Na naslednji seji bodo po njegovih besedah obravnavani štirje zakoni (tudi zakon o preprečevanju Zakonov zamud pri plačilih). Lani je pravosodno ministrstvo uveljavilo spremembe zakona o izvršbi in zakona o finančnem poslovanju, oba na predlog obrtne zbornice. "Skušali bomo omejiti tiste, ki z vlaganjem ugovorov zavlačujejo plačilne postopke", je med drugim dejal v Odmevih.

Uveden bo obvezni večstranski pobot terjatev, ki se bo pridružil prostovoljnemu, ki ga že izvaja Ajpes. Skrajšujejo se plačilni roki, zamude pa bodo uvrščene med prekrške, dodaja Zalar.

Vladni protikrizni "semafor danes praktično prikazuje le zelene luči, zato očitki o neaktivnosti oziroma neodzivnosti vlade na držijo." Vrsta ukrepov je sprejetih in že delujejo, kar dokazujejo tudi evidence o stečajnih in drugih postopkih. Upa tudi, da bo DZ ukrepe po skrajšanih postopkih obravnaval in sprejel.

Napovedane ukrepe obrtnikom odsvetuje, "da ne bi prišli v položaj, ko bi jim lahko kdo očital, da so utajili davke."

Obrtniki proti državi