Dušan Zorko je v procesu proti Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju nastopil kot priča. Foto: BoBo
Dušan Zorko je v procesu proti Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju nastopil kot priča. Foto: BoBo

Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala Šrotu in več drugim obdolžencem namreč očita, da so pri lastninjenju pivovarne storili več kaznivih dejanj na čelu z zlorabo položaja. Gre za skupno preiskavo proti nekdanjima predsednikoma uprav Pivovarne Laško Šrotu in Istrabenza Igorju Bavčarju.
Milijoni za Infond Holding in izčrpana podjetja
Zorko je v začetku leta 2009, ko se je Šrotov lastniški imperij zaradi finančne krize in prepovedi podaljševanja tako imenovanih tajkunskih posojil začel podirati, vodil upravo Pivovarne Union in nadzorni svet Fructala.
Obe družbi sta priskočili na pomoč tedanjemu največjemu lastniku pivovarne Infondu Holdingu, ki so mu banke priprle pipico in mu v nekaj mesecih odobrile visoka posojila.

Medtem ko je Pivovarna Union Infondu Holdingu v začetku leta odobrila štiri posojila v skupni višini 27 milijonov evrov, je Fructal, ki je Infondu Holdingu nepovratno posodil 3,2 milijona evrov, obenem kupil še za 5,5 milijona evrov delnic družbe.
Čeprav je prav tovrstno financiranje propadlega odkupa na veliko izčrpalo družbe iz poslovnega sistema Pivovarne Laško, se nihče izmed odgovornih v njegovih družbah z izjemo Šrota ni znašel med obdolženci.

Vsi prsti usmerjeni v Šrota
Neuradno naj bi se vsi v zagovorih sklicevali, da so le izpolnjevali Šrotova (ustna) navodila. Zorko je sicer še maja lani poudarjal, da mu "Šrot osebno nikoli ni dajal navodil v sistemu, ki sem ga vodil". "Normalno smo spremljali le branjenje naložbe v Mercator. To, kar se je dogajalo pozneje, je druga zgodba." Naslednje priče bodo na vrsti v začetku avgusta.