Uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je vlada izdala 14. aprila lani. Mesečna premija tako od 1. maja 2023 ni smela presegati 35,67 evra. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je vlada izdala 14. aprila lani. Mesečna premija tako od 1. maja 2023 ni smela presegati 35,67 evra. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Z Zdravstvene zavarovalnice Triglav so sporočili, da so zahtevek za vračilo razlike ministrstvu za zdravje poslali v skladu z vladno uredbo, s katero je vlada lani cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja omejila na 35,67 evra, nato pa jih je preoblikovala.

Skladno z uredbo se je zahtevek lahko nanašal na vračilo razlike med višino stroškov, ki jih je zavarovalnica plačala izvajalcem zdravstvenih storitev, in vrednostjo njenih prihodkov iz zavarovalnih storitev od dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja iz referenčnega obdobja od junija 2023 do decembra 2023.

Ministrstvo za zdravje je Skupini Triglav, del katere je zdravstvena zavarovalnica, na podlagi zahtevka ponudilo izplačilo razlike v znesku 10.996.354 evrov. "Skupina Triglav ocenjuje, da je dogovor v interesu njenih deležnikov, zato potrjuje sprejem ponujene razlike skladno z določili uredbe," so sporočili z zavarovalnice.

Ponudbo sprejela tudi Vzajemna, Generali bo odgovor dal do konca tedna

Poleg zavarovalnice Triglav bosta nadomestili prejeli tudi zavarovalnici Generali in Vzajemna, so potrdili na ministrstvu za zdravje. Vzajemna je zahtevala 14,14 milijona evrov, Generali pa 8,36 milijona evrov, ministrstvo za zdravje pa je zahtevama obeh ugodilo.

Zahtevke zavarovalnic je preverila Agencija za zavarovalni nadzor in ministrstvo za zdravje, ki sta potrdila pravilnost izračunov na zahtevkih zavarovalnic. Zavarovalnica Vzajemna je ponujeni znesek sprejela, Generali bo dal odgovor predvidoma do konca tega tedna, so pojasnili na ministrstvu.

Pri zavarovalnici Generali so potrdili, da so na ministrstvo vložili zahtevek in da je ministrstvo potrdilo pravilnost zneska, ki so ga izračunali. "Dokončne odločitve v tem trenutku še ne moremo komentirati," so navedli.

Pri Vzajemni so medtem pojasnili, da so zahtevek za vračilo razlike v znesku 14.143.925,69 evra vložili 22. aprila. 20. junija so bili obveščeni, da sta agencija in ministrstvo ugotovila pravilnost izračuna. Prihodnji dan so nato ministrstvu sporočili, da sprejemajo razliko.

Če bo ponujeni znesek sprejela tudi zavarovalnica Generali, bo tako skupni znesek nadomestil trem zavarovalnicam znašal 33,5 milijona evrov. Zneski bodo izplačani iz proračunske rezerve, so pojasnili na ministrstvu.

Vlada uredbo izdala po napovedanih dvigih premij

Uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je vlada je izdala 14. aprila lani. Mesečna premija tako od 1. maja 2023 ni smela presegati 35,67 evra.

Vlada se je za ukrep odločila po tem, ko so vse tri zavarovalnice – Triglav, Vzajemna in Generali – lani sprejele sklepe o dvigu premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Cena premije bi se pri Vzajemni dvignila s 1. julijem na 44,78 evra mesečno, pri Generaliju že z majem na 44,89 evra, pri Triglavu pa z junijem na 45,52 evra. A so zavarovanci zaradi vladne uredbe do konca lanskega leta torej plačevali 35,67 evra mesečno.

Vlada je nato decembra določila pravne podlage za možnost izplačila nadomestila zavarovalnicam za povrnitev škode, nastale zaradi omejitve najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zavarovalnice so lahko zahtevek za izplačilo nadomestila vložile štiri mesece po uveljavitvi uredbe.

DZ je sicer julija lani sprejel novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so ga vložili poslanci Svobode. Novela je s 1. januarjem letos ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga nadomestila z obveznim zdravstvenim prispevkom v fiksnem znesku 35 evrov mesečno.