Pokojninska blagajna bo deležna dodatnih sredstev. Foto: MMC RTV SLO
Pokojninska blagajna bo deležna dodatnih sredstev. Foto: MMC RTV SLO
Sprejet nov rebalans proračuna

Z drugimi besedami, proračunski primanjkljaj po novem znaša 1,85 milijarde evrov. Vlada je predlog rebalansa sprejela v obliki, kot ga je prejšnji teden predstavila socialnim partnerjem. Kot je še povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar, so na seji opravili le še nekaj manjših popravkov, s čimer so po njenih besedah predvsem izboljšali strukturo odhodkov.

V državni proračun se bo letos predvidoma steklo 7,92 milijarde evrov, kar je 803 milijone manj od zdajšnjih načrtov in 617 milijonov manj kot lani. Odhodki pa se v primerjavi z veljavnim proračunom zmanjšujejo za 147 milijonov evrov na 9,76 milijarde evrov.

Dodatni evri za pokojninsko blagajno
Vlada je odhodke skušala skrčiti, kolikor se je dalo, ne da bi prizadeli v tem trenutku najbolj ključne dele proračuna. Obseg sredstev za izvajanje protikriznih ukrepov in za zagotavljanje socialne varnosti se tako ne spreminja. Se pa z rebalansom zagotavlja dodatnih 125 miljonov evrov za pokojninsko blagajno.

Ministrski svet je pri tem za štiri milijone evrov zmanjšal tekočo proračunsko rezervo ter za približno 12 milijonov evrov obseg sredstev, ki se za namene poplačila upravičencev do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje prenašajo na Sod. Na ta način je vlada tudi dobila prostor za povečanje nekaterih bistvenih izdatkov, kot je na primer zvišanje varnostnih rezerv banke SID za 10 milijonov evrov, povečanje sredstev za neposredne tuje naložbe za 10 milijonov evrov ter zagotovitev treh milijonov evrov za projekt uporabe bioloških zdravil za onkološke bolnike.

Z drugim rebalansom letošnjega državnega proračuna se sredstva zmanjšujejo praktično na vseh področjih, predvsem pa na področju obrambe in zaščite, prometne infrastrukture ter državne uprave. Eno redkih področij, kjer se sredstva povečujejo, je gospodarstvo, je povedala Kamnarjeva.

E. S.

Sprejet nov rebalans proračuna