Natančna cena delnice NKBM-ja še ni znana, najverjetneje pa bo najvišja možna, torej 27 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Natančna cena delnice NKBM-ja še ni znana, najverjetneje pa bo najvišja možna, torej 27 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Število delnic NKBM-ja, ki jih boste dobili glede na vplačan znesek. Foto: MMC RTV SLO
O ceni delnice NKBM nič novega

Zaenkrat še ni znano, ali bo vlada ceno delnice NKBM-ja potrdila še danes, saj ministrstvo za finance predlog še pripravlja.

Tudi sicer je pred začetkom kotacije Nove KBM kar nekaj zmede. Čudno je, da niti borzniki ne vedo, ali delnice na borzo pridejo v sredo ali v četrtek.

Finančni minister Andrej Bajuk zatrjuje, da se bo trgovanje z delnicami Nove Kreditne banke Maribor začelo v sredo, medtem ko je Ljubljanska borza prejšnji teden sporočila, da bo prvi trgovalni dan četrtek.

Prospekta borzni posredniki še niso dobili, zato niti sami ne vedo za natančen začetek borzne kotacije druge največje slovenske banke, katere delnice je v novembrski javni prodaji vplačalo več kot 100 tisoč Slovencev.

Posredniku določite natančno ceno za prodajo
Gotovo je v interesu vseh, da se trgovanje začne čim prej, vendar ne za vsako ceno. Bo res mogoče do srede preknjižiti delnice na trgovalne račune? V nasprotnem primeru je smiselno vprašanje, kdo bo delnice sploh ponujal na "borznem parketu". Uvodni dan, pa če bo to sreda ali četrtek, lahko pričakujemo veliko nihanj v ceni, saj ne bo običajne omejitve o največ desetodstotni spremembi enotnega tečaja. Posredniki zato svetujejo svojim strankam, naj ne oddajajo naročila "po preudarku", ampak natančno povedo ceno, po kateri želijo prodati ali kupiti delnice Nove KBM.

Kot je znano, bo vsak vlagatelj zagotovo dobil 20 delnic, preostale pa bodo proporcionalno razdeljene med vlagatelje. Če ste vplačali 1.000 evrov, boste dobili 26 delnic.

Z delnicami še nikoli niste trgovali? Nekaj nasvetov ...
Preden se boste odločili za prodajo delnic, morate pri eni od borznoposredniških hiš odpreti trgovalni račun, kar stane okoli 12,5 evra. Zaračunali vam bodo tudi stroške za vodenje računa, ki običajno znašajo okoli 6,5 evra. Šele potem se boste lahko s svojim borznim posrednikom dogovorili o prodaji. Pri tem lahko določite ceno, po kateri želite delnice prodati, in vaš posrednik čaka, da delnice dosežejo dogovorjeno ceno. Lahko pa sami spremljate ceno delnice in v trenutku, ko želite delnice prodati, to naročite borznemu posredniku. Pri tem mu seveda plačate provizijo.

Če boste delnice prodali v prvih petih letih lastništva, boste odšteli še 20-odstotni davek na dobiček. V prihodnjih petletjih pa se davek proporcionalno znižuje.

T. O./A. M.

O ceni delnice NKBM nič novega