Negotovost poslovanja na svetovnih trgih zaradi vojne v Ukrajini in covida-19 pretresa tudi naša podjetja, še posebej izvoznike, a prav največji izzivi so tisti, ki lahko prinesejo hitrejšo rast.

Če si prilagodljiv, stalno vlagaš v razvoj, krepiš lastno blagovno znamko in ustvariš pravo ekipo sodelavcev ter seveda verjameš v svojo idejo in si pripravljen trdo delati, ti ne more spodleteti, pravita zakonca Marovt.

Metka in Tomaž Marovt
Metka in Tomaž Marovt

Skupina Marovt, ki jo vodita podjetnika leta 2021, zakonca Metka in Tomaž Marovt, je eno najhitreje rastočih slovenskih podjetij v družinski lasti. Vodi jih strast do tehnološkega razvoja, zato se ponašajo z eno najnaprednejših digitaliziranih in avtomatiziranih proizvodenj kovanja v Evropi. Glavna dejavnost podjetja s 50-letno tradicijo in 190 zaposlenimi so kovanje, izdelava in obdelava odkovkov ter izdelava stružnih delov za najprestižnejše vodilne blagovne znamke v avtomobilski industriji. Sodelujejo tudi s pohištveno, obrambno in navtično industrijo, spogledujejo pa se tudi z medicino. V skupini, ki danes deluje na treh lokacijah, na Stranicah, v Ločah in Slovenski Bistrici, so lani ustvarili skoraj 26 milijonov evrov prometa, od tega 95 odstotkov na tujih trgih.

Podjetnika leta 2021, najprej čestitke. Kako gledata na svojo podjetnost? Kaj vama pomeni?
Tomaž Marovt: “Hvala! Podjetnost je del najinega življenja in taka nagrada nama veliko pomeni, da tudi drugi vidijo, da delamo uspešno. Zasluge za to pa gredo našim zaposlenim.”

Da je potrebno zasebno ločiti od poslovnega pri vama ne velja, pravita, čeprav nam sogovorniki največkrat povedo, da je potrebno prav to strogo ločiti. Kako torej vodite preko 200 zaposlenih v svojih treh podjetjih in hkrati tako uspešno vzgajate tri otroke, ki so danes uspešni študenti in tudi športniki, smučarji?
Metka Marovt: “Definicija uspešnega modela je definitivo, da moraš ločiti. Pri nama to ne velja. Že več kot 20 let delava skupaj, vsak dan sva 24 ur drug ob drugem. Midva povezujeva družinsko in poslovno življenje. Imava tudi tri otroke, ki so vedno bili povezani s podjetjem.”

Torej se zasebno in poslovno povsem prepletajo?
Metka Marovt: “Živiva z definicijo pisarna je lahko dom in dom je lahko tudi pisarna.”

Foto:TV SLO/zajem zaslona
Foto:TV SLO/zajem zaslona

Očitno je, da znata previhariti tudi viharje. Dobro ste prebrodili epidemijo covida-19, potem je zdaj Ukrajinska vojna, kjer še ne vemo, kaj lahko pričakujemo, hkrati se celotna industrija transformira v zeleno, še posebej avtomobilska, kjer poslujete. Veliki premiki se dogajajo, kako se prilagajate tem spremembam?
Tomaž Marovt: ”Lani je naše podjetje praznovalo 50-letnico ustanovitve, kar pomeni, da smo čez ta obdobja imeli lepe, pa tudi bolj težke situacije. To so izkušnje, ki jih pridobiš in jih nato v danih situacijah uporabiš, da si lahko uspešen. Izkušnje s katerimi se soočamo sedaj, so pretresle tudi naše poslovanje, a kljub temu, z angažiranostjo zaposlenih, smo to uspešno prebrodili in imeli zelo dobre rezultate. Tudi ta prehod v avtomobilski industriji vemo, da se bo zgodil in se nanj pripravljamo. Naš moto je, da nikoli ne obupamo.”

Lani ste ustvarili skoraj 26 milijonov evrov prometa in 3,3 milijone evrov dobička. Vaš največji trenutni izziv je zaposlovanje. Kadrov na trgu ni, kje so rešitve?
Tomaš Marovt: “Kadrov res ni, rešitev na kratki rok je to, kar danes vsi počnemo, skušamo iz te situacije potegniti, kar se da. Na dolgi rok pa bo potrebno korenito spremeniti naš izobraževalni sistem. Ti kadri, ki bodo šli v spremenjen sistem, pa bodo zaposleni šele v naslednjih generacijah, ko bova midva že v pokoju, tako da to je bolj dolgoročna zadeva.”

TV SLO/zajem zaslona
TV SLO/zajem zaslona

Lahko potegnete vzporednice, če pogledate 50 let nazaj, ko je vaš oče odprl obrtno delavnico s proizvodnjo teh odkovkov, kaj ste se kot družinsko podjetje v tem času največ naučili?
Tomažš Marovt: ”Leta, ko je oče začel, so bila verjetno še težja. Takrat podjetništvo ni bilo zaželjeno in to je bila mala obrtna delavnica. Veliko napora je bilo potrebnega, da si nekaj ustvaril, prihranil in tehnološko napredoval. Z osamosvojitvijo se je ta zadeva spremenila. Začeli smo z novimi tehnologijami, z novimi pristopi in dejansko skupaj kljubujemo težavam. V prihodnosti želimo biti trajnostno naravnani, želimo spremeniti naš tip proizvodnje.”

Vztrajnost, strast do dela, znanje in izkušnje uspešno prenašate naprej na svoje tri otroke, ki so tudi uspešni, celo vaš najmlajši sin, ki je pred leti doživel nesrečo in bil nekaj časa celo na invalidskem vozičku, zdaj v podjetju razvija povsem novo inovativno rehabilitacijsko napravo, ki vas bo popeljala še v medicinsko industrijo. Kako ste zastavili projekt?
Metka Marovt: “Projekt je zastavil Tim. Izkušnjo, ki jo je imel, je povezal z našo podjetniško dejavnostjo, tako da želi napravo, ki jo je sam zasnoval in mu je pomagala, spraviti na tržišče, da bi pomagal še komu. Je pa to tehnološka noviteta.”
Tomaž Marovt: “Gre za noviteto, ki je na trgu še ni, gre za raztegovanje mišic, to kar on vsako jutro potrebuje, da lahko začne dan in mislimo, da bi lahko marsikomu pomagala. Napravo razvijamo s pomočjo umetne inteligence in sodelujemo z Univerzo v Mariboru.”

TV SLO/zajem zaslona
TV SLO/zajem zaslona

Kako si delite vloge v svojih treh podjetjih, kajti organizacija dela je ključna, saj kar 95 % svojih izdelkov izvozite, ⅔ od tega na nemški trg, vračate se tudi na ameriški trg, kjer ste sicer leta 2000 doživeli velik neuspeh, kako poteka delo?
Metka Marovt: “V podjetju imamo vse strokovne službe, ki so potrebne za sodobno podjetje, te vodijo najini najožji sodelavci. Najina vloga je predvsem, da postavljava strategijo, pomagava ob večjih izzivih, drugače pa imava razdeljeno med seboj. Tomaž je bolj za tehnologijo in razvoj, moj del pa je bolj komercialni in finančni.”

Glede na vse izkušnje, ki jih imate, kakšen bi bil vaš nasvet za tiste, ki razmišljajo, da bi šli na samostojno pot?
Tomaž Marovt: "Iti na samostojno pot in želja po tem je star, ki jo moraš definitivno poskusiti. Tudi, če prvo doživiš neuspeh, je to izkušnja, tako da vsak, ki o tem razmišlja, nima kaj razmišljati, ampak naj poizkusi. So pa zdaj razmere v Sloveniji dosti boljše za novo ustanovljena podjetja in mislim, da bi podjetništvo pri mladih morali spodbujati od malega naprej in to bi lahko Slovenijo pripeljalo do male Švice."

Podjetno naprej: Marovt – Podjetnik leta 2021

Naslednjo oddajo Podjetno naprej si lahko ogledate v ponedeljek, 25. aprila.