Sara Isakovič je izjemno bistro in delovno dekle, ki ji prerokujejo sijajno kariero. Foto: EPA
Sara Isakovič je izjemno bistro in delovno dekle, ki ji prerokujejo sijajno kariero. Foto: EPA
Sara Isakovič
Na prejšnjem svetovnem prvenstvu je Isakovičeva s petim mestom postavila najboljšo uvrstitev v zgodovini ženskega plavanja v Sloveniji. Foto: EPA
Sara Isakovič
V Melbourne po novo vrhunsko uvrstitev, nato pa za volan po vozniški izpit. Foto: EPA

18-letna Blejka je na zadnjih mitingih pred odhodom na svetovno prvenstvo pokazala izjemno formo in postavljala nove slovenske rekorde na 100 oziroma 200 metrov delfin. Ob srečnem razpletu je Isakovičeva tudi v igri za medaljo, ki jo Slovenija čaka vse od časov bratov Petrič! V intervjuju za MMC je med drugim povedala, zakaj je delfin zdaj njena paradna disciplina, s kakšnimi težavami se je ukvarjala lani, če že ima vozniški izpit in zakaj ji čas letošnjega prvenstva zelo ustreza.

Optimizma po odličnih dosežkih v Lyonu in Berlinu vam najbrž ne manjka. Tudi sami menite, da ste pripravljeni za vrhunske dosežke?
Prav res. Zelo se veselim svetovnega prvenstva, ker sem super pripravljena. Na zadnjih tekmah sem to dokazala. Takih rezultatov nisem pričakovala, so me presenetili.

Kako to, da ste se od kravla preusmerili v delfin?
V kravlu nisem več toliko napredovala, ker imam zelo kvalitetne osebne rekorde. Na 200 metrov imam osebni rekord 1:58,07, vendar že dolgo nisem plavala pod dvema minutama. Kravlu se ne bom povsem odpovedala, ampak trenutno imam boljše rezultate v delfinu. Dobila sem veselje in ga veliko treniram.

V Berlinu ste spet popravili državni rekord (2:09,61) na 200 metrov delfin. Morda veste, katero mesto bi s tem izidom dosegli na svetovnem prvenstvu v Montrealu pred dvema letoma?
Seveda. Bila bi četrta, na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 pa šesta. Na evropskih lestvicah sem zdaj druga, ne vem pa, kako so letos plavale preostale punce.

Očitno ste vse preverili. Razmišljate o medalji?
Nočem napovedovati uvrstitve. Če ponovim rezultata iz Lyona in Berlina, to pomeni izpolnjeno normo za olimpijske igre v Pekingu in to mi veliko pomeni, ker se bom lahko potem v miru pripravljala na naslednjo sezono. Sposobna pa sem še hitreje plavati. Mitinga v Lyonu in Berlinu sta bila na sporedu po pripravah v Južni Afriki. Bila sem utrujena. Ko bom spočita, bom še boljša.

Dan pred disciplino 200 metrov delfin bo na vrsti disciplina 200 metrov prosto, ki je do zdaj veljala za vašo paradno disciplino? Boste nastopili?
Mislim, da se mi bolj splača skoncentrirati na 200 delfin, tako da se bom kravlu najbrž odpovedala.

Ste že bili v Avstraliji?
Dvakrat sem bila že tam na tekmah. Stanovala sem tudi v kompleksu zraven Albert Parka, tam, kjer je dirka formule ena. Vem, kako Avstralci cenijo plavanje in bodo zagotovo dobro pripravili prvenstvo. 25.000 gledalcev bo, to je še dodatna spodbuda. In tudi starši me pridejo gledat!

Kaj je bilo lani? Ste imeli krizo?
Izredno dobro sem trenirala, dvakrat smo bili na višinskih pripravah v Sierri Nevadi in smo se zelo dobro pripravili na evropsko prvenstvo v Budimpešti, kjer pa ni bilo želenih rezultatov. Nihče ne ve za točen razlog. Pred novo sezono sem imela težave na treningu zaradi dihanja. Nisem vedela, kaj mi je. S trenerjem sva se spraševala, ali sem preveč trenirala. Na zdravniškem pregledu smo nato odkrili, da imam astmo. Posebne krize ni bilo, zdaj pa tudi ni več težav z astmo, saj sem dobila zdravila.

Imate že vozniški izpit ali vas mati še vedno vozi na treninge in v šolo?
Nimam še izpita, ima pa ga brat dvojček Gal, tako da se vozim z njim. Nisem še imela časa, da bi šla v avtošolo. Po svetovnem prvenstvu načrtujem tudi to.

Imate v šoli same petice? Mar nimate letos mature?
Zdaj delam mednarodno maturo, tretji in četrti letnik sta povezana. Ocen ni, dve leti se samo pripravljamo. Matura se začne maja. Vesela sem, da je svetovno prvenstvo že marca. Če bi bilo junija ali julija, bi bila kriza.

Boste učbenike nesli s seboj v Melbourne?
To imam ves čas s sabo, tako da lahko ponavljam snov.

Veljate za lepo dekle. Vas fantje kdaj nadlegujejo?
Imam kar nekaj oboževalcev, vendar ni težav. Sem vesela, da spremljajo plavanje. Za zdaj še nimam časa za fanta. Šola in treningi zahtevajo veliko časa. Če ga kaj ostane, se posvetim prijateljicam.

T. O.