Jure Košir v Jensu Byggmarku ne vidi novega Ingemarja Stenmarka. Foto: RTV SLO/T. O.
Jure Košir v Jensu Byggmarku ne vidi novega Ingemarja Stenmarka. Foto: RTV SLO/T. O.
Jure Košir
Jure Košir je v svetovnem pokalu dobil tri tekme. Foto: EPA

Na primer, koliko organizacije je potrebne za takšno tekmovanje. Košir, ki je lani končal smučarsko kariero, je v pogovoru za MMC med drugim povedal, kaj počne v Areju in kdo je njegov favorit za slalomski naslov. Košir na svetovnih prvenstvih nikoli ni bil višje od osmega mesta, je pa imel v Sierra Nevadi lepo priložnost za medaljo, vendar je po 4. mestu v prvi vožnji v finalu odstopil.

Kakšna je vaša vloga v Areju?
Še naprej sodelujem z Rossignolom. Sem v tekmovalni službi in pomagam tekmovalcem. Večinoma stojim v cilju, zraven sem tudi na ogrevanjih. Sem nekakšna vez med tekmovalci in vodstvom, ker kot nekdanji smučar lažje komuniciram s tekmovalci, tako da mi lahko povedo želje in potrebe.

Kako bi ocenili letošnje prvenstvo?
Tehnično gledano je dobro organizirano. Proge so dobro pripravljene, tekme so zelo zanimive. Zdaj vidim precej stvari, ki jih prej nisem opazil, na primer, koliko organizacije je potrebne za takšno tekmovanje. Kot rečeno - organizacija je dobra, ni pa čutiti evforije in kakega blaznega navijaškega entuzijazma. V redu, navijači pridejo na ženske tekme zaradi Anje Pärson, ni pa trum navijačev, ni tako, kot je bilo na primer v St. Antonu leta 2001.

Kaj pravite na smučanje Jensa Byggmarka?
Izjemno! Tega fanta poznam dve leti. Ko smo bili skupaj v Evropskem pokalu, je kazal izjemno smučanje. V tehniki ima prednosti, nekatere stvari naredi drugače kot drugi. Dokazal je, da je psihično zelo stabilen, močan in ga bo težko premagati.

Bi torej stavili, da bo v soboto zmagovalec on?
Ja, bi kar stavil. Benjamin Raich ali on.

Je res lahko novi Stenmark?
To pa mislim, da ne, ker se mi zdi, da novega Stenmarka sploh ne bo. Tudi ne vem, kako močan je v veleslalomu. Bo pa v slalomu, če bo tako nadaljeval, še nekaj časa prevladoval.

Ste kaj v stikih s slovenskimi smučarji?
Sem, jih vidim, tudi stanujem blizu in občasno klepetamo.

So se odnosi v reprezentanci uredili? Lani, ko ste še tekmovali, ste rekli, da z vami delajo kot z največjimi "loleki".
Težko ocenjujem vzdušje kot zunanji opazovalec. Informacije imam, ampak jih ne mislim deliti. Nočem govoriti v njihovem imenu.

Koliko ste to sezono smučali?
Na začetku zelo malo, ker je letos čudna zima. Tule v Areju sem le dobil priložnost in sem nekajkrat smučal.

T. O.