Legende slovenskega rocka - skupina Šank Rock. Foto: RTV SL/OKarmen Špacapan
Legende slovenskega rocka - skupina Šank Rock. Foto: RTV SL/OKarmen Špacapan
Šank rock
Šankrockerji bodo poskrbeli tudi, da bo imela izbrana skupina izjemno dobro ozvočenje in svetlobni šov. Foto: RTV SLO/Karmen Špacapan

Na svoji spletni strani so začeli zbirati demo posnetke skupin, za katere bodo nato lahko glasovali obiskovalci portala.

Zmagovalna skupina bo kot predskupina nato gostovala na nekaj večjih koncertih skupine Šank Rock, posnela bo singel in deležna precejšnje medijske podpore.

Legendarni velenjski rokerji bodo sicer naslednje leto obeležili že 25. obletnico svojega delovanja.

O tem je tekel pogovor s članom zasedbe Šank Rock, basistom Cvetom Polakom.

Zakaj ste se odločili, da boste skušali pomagati neuveljavljenim slovenskim glasbenim skupinam?
Pri nas je vse težje igrati v živo, vse premalo je namreč dvoran ali zunanjih prizorišč, kjer bi lahko skupine igrale. Solisti lahko nastopajo tudi v manjših klubih ali diskotekah, kjer ponavadi prepevajo na playback, prave rokerske skupine pa res nimajo kje nastopati.

Kaj boste Šankrockerji imeli od akcije izbiranja vaše predskupine?Finančno popolnoma nič, če to mislite! Imeli bomo pač to, da bomo lahko mladim pomagali do nekega statusa, do razpoznavnosti. Na tak način bo tudi slovenska glasbena scena obogatena.

Bo izbrana skupina postala vaš naslednik, ko boste odšli v "pokoj"?
Če se bo to zgodilo, bomo seveda zelo veseli.

Katera je glavna značilnost, ki jo mora imeti skupina, da pride v finale?
Skupina mora igrati avtorsko glasbo v rock slogu. Sicer pa o tem, katera pesem bo prišla v ožji izbor, ne bomo odločali mi, temveč obiskovalci našega portala. Glasovanje bo namreč potekalo prek spleta, bomo pa vsekakor pazili, da ne bo prihajalo do zlorab.

Kaj bo konkretno imela izbrana skupina od tega?
Vzeli jih bomo s seboj na nekaj velikih koncertov, kjer je vedno polno obiskovalcev. Na tak način bodo opaženi in predvsem slišani, saj bodo na koncertih imeli naše vrhunsko ozvočenje in svetlobni park. V studiu v Ljubljani jim bomo nudili brezplačno snemanje enega singla in poskrbeli bomo za njihovo medijsko razpoznavnost. Skratka, skupini, ki jo bomo izbrali, bomo pomagali od tonskih vaj, do koncerta in snemanja v studiju. Stali jim bomo ob strani.

Kaj pa se trenutno dogaja s skupino Šank Rock?
Poleg koncertiranja pripravljamo novo ploščo in imamo vsakotedenske vaje, kjer nastajajo novi komadi.

K. Š.