Romana Kocjančič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Romana Kocjančič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Največji praznik kristjanov je praznik prehoda iz smrti v večno življenje, zato je največji! Sveti Avguštin je v 4. stoletju zapisal: "Vera kristjanov je Jezusovo vstajenje, kajti Bog je Jezusa pred vsemi potrdil tako, da ga je obudil od mrtvih!" Velika noč je za kristjane potrditev vere in vstajenje v Kristusu. Apostol Pavel je zapisal v Prvem pismu Korintčanom 15, 14: "Če Kristus ni vstal, je naša vera nesmiselna!" "Samo če je Jezus zares mrtev, se je zgodilo nekaj, kar spreminja svet," pravi v svoji knjigi z naslovom Jezus iz Nazareta zaslužni papež Benedikt XVI., ki praznuje prav na veliko noč 90. rojstni dan.

Ali je za kristjane prazen grob dokaz, da je Kristus vstal in odprl razsežnost bivanja, v kateri zakoni umiranja ne veljajo več? Prazen grob ni dokaz za vstajenje Kristusa! Dokaz je, kakor pričujejo evangelisti, da se je vstali Kristus že na večer velike noči prikazal učencem. Zbrani so bili za zaprtimi vrati, ker jih je bilo strah, kaj se bo z njimi zgodilo. "Mir vam bodi!" je bil njegov pozdrav. Apostola Tomaža ni bilo med njimi in jim tega ni verjel. Zato jih je Kristus obiskal čez osem dni ponovno in dovolil Tomažu, da je vtaknil prst v njegove rane in njegovo stran. In je veroval!

Že v svitu velikonočnega jutra pa so se odpravile h grobu žene, da bi mazilile mrtvo Jezusovo telo. Izkazati so mu želele dostojanstvo. Srečale pa so se kot prve z Vstalim. Poslal jih je, naj oznanijo, da je zares vstal. Velik izziv za prvo cerkev, da so bile ravno žene znanilke največjega dogodka vere kristjanov! Toda, dokler ga učenci niso sami videli, se ga dotaknili, z njim jedli, jim niso verjeli.

Velikonočno izkustvo je bilo na začetku le izkustvo srečanja učencev s Kristusom, Učenikom. Da bi mi lažje razumeli in začutili Božjo navzočnost v vsakdanjem življenju, blagoslovimo jedi na veliko soboto in jih zaužijemo v velikonočnem jutru. Ljubezen Boga do človeka nikoli ne umre in je konkretna! Šel je prek tega, da so ga učenci zapustili, mu naložili krivično obsodbo, ga pribili na križ. Šel v grob in vstal tretji dan, kakor pravijo pisma. Premagal je trdoto srca in podrl zidove sovraštva. Odprl je vrata h kulturi srečanja! Njegovi učenci so se 50 dni veselili in praznovali z bogoslužjem veliki dogodek, njegovo vstajenje!

Jutri gremo po običaju v Emavs. Ponesite velikonočno voščilo upanja, da se naše življenje ne konča s smrtjo, da smrt nima zmage nad nami, k vašim prijateljem! Veselite se! Na veliko noč se je zgodilo pred 2000 leti nekaj izjemnega, naj se zgodi tudi v vašem življenju! Svetloba vstalega Kristusa in novo upanje naj zažarita v tem dnevu v vašem srcu! Aleluja!