Koliko je Miro Cerar pripravljen ponuditi Ljudmili Novak? Foto: BoBo
Koliko je Miro Cerar pripravljen ponuditi Ljudmili Novak? Foto: BoBo
Tanja Starič
Tanja Starič je urednica notranjepolitičnega uredništva Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO


Predlog kandidata za premierja bo Pahor v parlament predvidoma poslal že prihodnji teden, s tem pa bi močno pospešil postopke sestavljanja vlade. Medtem se bodo nadaljevala pogajanja strank o novi koaliciji, ki bi bila vsaj v obrisih lahko znana že jutri.

Cerar koalicijo in parlamentarno večino že ima. V vladi bosta zagotovo Desus z neizbežnim Karlom Erjavcem na enem od pomembnejših resorjev in stranka Alenke Bratušek brez odhajajoče premierke. Blizu vnovičnemu vstopu v vlado je tudi socialna demokracija. Edino vprašanje je torej - kaj bo storila Nova Slovenija?

Levosredinska vlada, ki bi bila že tretja v zadnjih šestih letih, očitno ni prva izbira prihodnjega mandatarja. Obe predhodnici, Pahorjeva in tista Alenke Bratušek, sta namreč končali slabo, z neusmiljenimi notranjimi boji in predčasnimi volitvami. Toda Nova Slovenija je v hudem precepu. Ne skriva ambicij, da bi se tokrat vendarle vzpostavila kot resen političen igralec, slovenska različica nemške krščanske demokracije. Hkrati pa bi z vstopom v vlado tvegala razkol v stranki in bi postala osrednja tarča tekmecev na desnici, zlasti Janševega SDS-a.

Zato ni izključeno, da bo v prihodnjih dneh NSi zgodbo končal in se umaknil v opozicijo. Še zlasti, če bo Cerarju postavil previsoko ceno, ki je ne bo pripravljen plačati. Toda prihodnji mandatar je na prvi preizkušnji, poskusu odvzema poslanskega mandata Janezu Janši, že nakazal, kakšna bo njegova politika. Za kritike mlačna, za privržence zmerna in nekonfliktna. To pa pomeni, da bo NSi puščal odprta vrata. Odločilnih tednov bo zato do potrditve nove vlade zelo verjetno še nekaj. Še zlasti takrat, ko bodo na pogajalski mizi vsa imena ministrskih kandidatov nove slovenske vlade.