Islamski versko-kulturni center, eden večjih gradbenih projektov v samostojni Sloveniji, katerega del je tudi džamija, je devet let po razpisu lani med epidemijo odprl svoja vrata. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Islamski versko-kulturni center, eden večjih gradbenih projektov v samostojni Sloveniji, katerega del je tudi džamija, je devet let po razpisu lani med epidemijo odprl svoja vrata. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Na situ mnenja ljudstva
Idejno izhodišče zdaj že 12-letne tradicije izbora nagrajencev ArchDaily je, da ne verjamejo v nujnost strokovnih žirij za presojanje kakovosti arhitekture. Zaupajo svojim bralcem, da bodo izbrali objekte, ki zaradi svoje lepote, domiselne zasnove, ustvarjalnosti ali namembnosti predstavljajo najboljše arhitekture leta. Muslimanski kulturni center v Ljubljani je bil nagrajen v kategoriji verskih objektov.

Zmagovalce v vseh 15 kategorijah boste našli tukaj. Najboljša kulturna zgradba je Muzej MoAE v Ningboju na Kitajskem, najboljše notranje oblikovanje ima trgovina Off-White v Miamiju, najboljša športna zgradba je Center za atletiko v Costa Rici, najboljše pisarne pa so del zgradbe Concordia Design v Vroclavu.

Sorodna novica Matija Bevk: "Džamija je pomembna tako za Ljubljano kot za slovensko družbo"

Muslimanski kulturni center v Ljubljani v Ljubljani so zasnovali v arhitekturnem biroju Bevk Perović arhitekti. Kot je povedal arhitekt Matija Bevk, so njegovo gradnjo videli tudi kot priložnost, da tedaj degradirano območje prestolnice vrnejo v uporabo mestu. Zato so ga zasnovali kot odprto strukturo, kjer med seboj različni objekti tvorijo javni prostor, ki se odpira na ulico.

Bevk je v pogovoru za MMC pojasnil še natančneje: "Zelo pogosto se zgodi, da so džamije introvertiran prostor, v katerega drugi uporabniki mesta načeloma nimajo dostopa. Nam se je zdelo zelo zelo pomembno, da džamija kot kompleks vzpostavi odprtost, da je na neki način roka, ki se odpira proti mestu. In da je ta odprti prostor seveda malo bolj intimen in zaseben, a še vedno del mesta. Čeprav so objekti razmaknjeni in vsak deluje samostojno, med seboj sodelujejo: manjši stanovanjski objekt, izobraževalni objekt, upravni objekt, in džamija z abdesthano – tradicionalno umivalnico."

Sorodna novica Avtorji Islamskega versko-kulturnega centra ovenčani s Plečnikovo nagrado

Šest objektov, ena celota
Center tako sestavlja šest objektov bele barve. Narejeni so iz betona, jekla, stekla in lesa in so obdani z belo železno konstrukcijo. Džamija, sakralni objekt, je v obliki kocke, ob njej samostojno stoji minaret.

Leta 2020 so Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss zanj prejeli Plečnikovo nagrado. Kot je tedaj v utemeljitvi zapisala žirija, so avtorji s projektom ustvarili urbanistični, arhitekturni in izvedbeni presežek ne le v nacionalnem, temveč tudi v evropskem okviru.

Bevk je za MMC pojasnil tudi, zakaj se mu zdi prav, da je edina džamija v Sloveniji sodobna: "Gre za velik pogum in vizionarstvo slovenske islamske skupnosti, da vidi svojo prihodnost kot prihodnost, povezano s sodobnostjo."