Ob odprtju obnovljenega kulturnega centra Atatürk (AKM). Foto: EPA
Ob odprtju obnovljenega kulturnega centra Atatürk (AKM). Foto: EPA

Na nocojšnjem otvoritvenem koncertu bo nastopil Londonski filharmonični orkester.

Sorodna novica Ataturkova kulturna zapuščina se načrtno izrinja z Erdoganovo

Kulturni center je bil pred tem trinajst let zaprt. Prenovljena stavba je nadomestila starejšo zgradbo, ki so jo porušili leta 2018, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Novo stavbo je zasnoval arhitekt Murat Tabanlioglu, sin arhitekta Hayatija Tabanliogluja, ki je oblikoval prejšnji center, bolj znan po kratici AKM.

15.000 ročno izdelanih keramičnih ploščic
Kulturni center so poimenovali po ustanovitelju republike Mustafi Kemalu Atatürku. S stekleno fasado precej spominja na arhitekturo prejšnje zgradbe. Kot poroča državna tiskovna agencija Anadolu, je operna dvorana temno rdeče barve in vsebuje 15.000 ročno izdelanih keramičnih ploščic, ki jih je mogoče videti tudi od zunaj.

Prvotno so ga zgradili leta 1969 kot istanbulsko kulturno palačo, ki je predstavljala sodobno in posvetno Turčijo. Kasneje so stavbo obnovili in jo po požaru leta 1970 ponovno odprli leta 1977. Po letu 2008 pa so prireditve v njej ustavili in jo prenehali uporabljati. Temelje za novo zgradbo so postavili februarja 2019.

Foto: EPA
Foto: EPA

Stavba je po pisanju AFP-ja postala tudi simbol protivladnih protestov Gezi, saj stoji tik ob istoimenskem parku, v katerem so leta 2013 izbruhnili protesti. Ti so nastopili, ko je takratni premier in sedanji predsednik Recep Tayyip Erdogan nameraval porušiti tako park kot tudi kulturni center.

Center je v lasti ministrstva za kulturo in turizem. Nahaja se nasproti nove mošeje, ki jo je Erdogan odprl maja. Na AFP-ju so še zapisali, da se ljubitelji umetnosti veselijo prihodnjih programov, mnogi pa se sprašujejo, ali bodo v njem predstavljena tudi dela umetnikov, ki so kritični do vlade.