James Cameron trdi, da je zgodba Avatarja v celoti njegovo delo, napisal pa jo je leta 1994. Foto: EPA
James Cameron trdi, da je zgodba Avatarja v celoti njegovo delo, napisal pa jo je leta 1994. Foto: EPA
Avatar
Med podobnostmi med filmom in knjigami nekateri ruski novinarji omenjajo tudi poimenovanje humanoidov, ki živijo na Pandori. Brata Strugacki sta jih poimenovala Nave, Cameron pa Na'viji. Foto: Kolosej
Tarkovski: Stalker
Zgodbe bratov Strugacki so med drugim navdihnile priznanega režiserja Andreja Tarkovskega, ki je leta 1978 posnel slavni film Stalker.

Ko so začeli znanstvenofantastični spektakel predvajati v Rusiji, so nekateri gledalci dobili občutek, da doživljajo 'deja vu'. Film, ki je v blagajne s prodajo vstopnic po vsem svetu prinesel že več kot 1,3 milijarde dolarjev, naj bi bil namreč precej soroden zgodbam priljubljenih ruskih pisateljev, bratov Strugacki. Natančneje gre za serijo desetih zgodb o svetu Poldne oziroma Vesolje Poldneva, pod katere sta se Arkadij in Boris Strugacki podpisala sredi 60. let.

Podobnosti med rusko in ameriško Pandoro
Pandoro, ki v Avatarju privablja s svojo neokrnjeno naravo in barvitostjo gozdov, najdemo tudi v knjigah omenjenih ruskih bratov. Ta idilična dežela je tako v filmu kot knjigah na drugem planetu, dogajanje obeh del pa je postavljeno v 22. stoletje. V obeh primerih je Pandora dom humanoidov. V svetu bratov Strugacki se ti imenujejo Nave, Cameron pa jim pravi Na'viji, vednar pa se njihov videz delih bistveno razlikuje. Novinar ruskega časopisa Novaja Gazeta pa vseeno opaža nekatere podobnost. Časopis Komsomolskaja Pravda je Avatarju posvetil celo stran in opozoril na celo vrsto podobnosti med Avatarjem in Svetom Poldneva.

Cameron zavrača obtožbe
Cameron vztraja pri izvirnosti ideje za film Avatar, 80 strani dolg scenarij pa naj bi napisal že leta 1994. Kot kaže, pa se režiserju, ki se je s podobnimi obtožbami spopadal že pri Terminatorju (takrat je sodišče določilo, da mora filmski ustvarjalec plačati odškodnino ameriškemu piscu znanstvene fantastike Harlanu Ellisonu, da je zgodba ideja le-tega pa je moral zapisati tudi v uvodni špici filma), tokrat očitno ni treba bati tožbe. Arkadij je umrl leta 1991, 76-letni Boris pa pravi, da filma še ni videl, a vseeno zavrača oziroma se vsaj ne zmeni za podobnosti med deloma. Zanikal je tudi govorice, da namerava tožiti Camerona.

Mešana mnenja ruskih kritikov
Filmski kritik Jurij Gladilšikov je film Avatar opisal kot velik tehnološki korak naprej. "Gre za zelo pameten, večplasten, tudi v političnem pogledu relevanten film. Ponazarja podobno usodo, kakršna je doletela staroselce v deželah, kot sta Peru ali Venezuela. Obstajajo tudi sorodnosti z Vietnamom," še dodaja. Glede podobnosti s Poldnevom pa meni, da je v vsakem žanru mogoče najti vrsto vzporednic. "Seveda obstajajo podobnosti med bratoma Strugacki in Cameronom, a menim, da so v tem primeru sorodnosti obrobnega pomena."

Na poti proti rekordu
Studio 20th Century Fox, ki stoji za filmom, namigov o plagiatorstvu ne komentira. Avatar, ki so ga začeli predvajati pred mesecem dni, je že postal drugi najbolj donosen film vseh časov. Pred njim je tako le še ena Cameronova uspešnica, Titanik, ki ohranja rekord z 1,8 milijarde dolarjev.