Miniaturni portret Napoleonove žene Josephine je na spletu odkril trgovec z umetninami Leigh Capel iz Sydneyja, ki je zanj odštel zgolj okoli 170 evrov.

Šele nato je ugotovil, da gre za enega od predmetov, ki so bili pred osmimi leti ukradeni iz muzeja. Kot je povedal za ABC, je bil osupel ob ugotovitvi, da gre za ukradeno dragocenost.

Capel je nato sklenil, da stopi v stik z galerijo Mornington Peninsula, v katero so po kraji v omenjenem muzeju preselili preostanek zbirke Napoleonovih predmetov.

Prameni las, srebrna črnilnica, škatlica za njuhanec ...
Med krajo je iz muzeja izginilo deset predmetov, vključno s prameni Napoleonovih las, srebrno posodico za črnilo, prstanom, škatlico za njuhanec in tremi zlatniki, ki bi jih naj imel v žepu ob smrti. V policijskih zapiskih ob kraji je mogoče prebrati, da so neznanci "z lomilko odprli omare".

Zbirko je sestavila aktivistka, pisateljica, zgodovinarka, spominarka in humanitarka Mable Brooks (1890–1975), sicer pravnukinja zgodnjega naseljenca Mount Martha Alexandra Balcomba, ki je imel družinske vezi s francoskim cesarjem.

Policija v Victorii ni niti potrdila niti zanikala, ali je bil najden še kateri od ukradenih predmetov, potrdila pa je, da preiskava še poteka.

Koščki zgodovine v avstralskem predmestju
Sicer je zgodba o tem, kako so Napoleonovi predmeti prišli v predmestje Melbourna, očarala zgodovinarje. Leta 1976 sta namreč Balcombova prapravnuka družinsko domačijo z okoliškim vrtom podarila nacionalnemu skladu v spomin na svojo mater Mable Brooks.

Na domačiji je bil tudi del edinstvene Napoleonove zbirke z osebnimi spominki, ki jih je francoski cesar podaril družini Balcombe, ki je imela eno od domovanj tudi na otoku Sveta Helena, kjer je Napoleon leta 1821 umrl v izgnanstvu. Mable Brooks pa je zbirki kasneje dodala še kopijo njegove posmrtne maske.