Mona Liza Leonarda da Vincija že mnogo let visi v Louvru v Parizu. Foto: EPA
Mona Liza Leonarda da Vincija že mnogo let visi v Louvru v Parizu. Foto: EPA

Leonardo je naslikal Mono Lizo v Firencah v zgodnjem 16. stoletju in identiteta ženske na oljni sliki – za katero obstoji velika verjetnost, da je Lisa del Giocondo – sproža prav toliko ugibanj kot njeno ozadje, poroča britanski The Guardian.

V preteklosti so se pojavile teze, da gre za most Ponte Buriano blizu Laterine, pa tudi za Ponte Bobbio v severnoitalijanskem mestu Bobbio v provinci Piacenza. Vinceti je zdaj z uporabo zgodovinskih dokumentov in posnetkov z letalnikom ter s primerjavami med slikami in fotografijami območja ugotovil, da gre za "etruščansko-rimski most, Romito".

"Najzgovornejša podrobnost," je danes povedal novinarjem, "je bilo število lokov: most na Leonardovi sliki je imel štiri loke, prav tako Romito. Ponte Buriano ima po drugi strani šest lokov, medtem ko jih ima Ponte Bobbio več kot šest."

Sorodna novica Je Mona Liza hlinila svoj nasmešek?

Do danes so se ohranili le en lok Romita, ki se je raztezal čez reko Arno, in temelji mostu na nasprotni strani rečnega brega.

Dokumenti družine Medici, ki so jih našli v firenškem državnem arhivu, so pokazali, da je bil most med letoma 1501 in 1503 "zelo prometen in delujoč", je dejal Vinceti. Dodal je, da je bil prav v tistem času Leonardo v okolici Val d'Arna, najprej v službi Cesareja Borgie, kardinala iz najrazvpitejše plemiške družine v renesančni Italiji, nato pa še pri Pieru Soderiniju, državniku Florentinske republike. Most je predstavljal bližnjico, ki je za nekaj ur skrajšala pot med Arezzem, Fiesolejem in Firencami.

Vinceti je izmeril širino med rečnimi bregovi in ​​z uporabo velikosti edinega preostalega loka ugotovil, da se štirje enako veliki loki popolnoma prilegajo glede na sliko.

Sorodna novica 300 tisoč evrov vredna kopija? Neprava Mona Liza se samozavestno podaja na dražbo

Leonardo takrat pogosto bival v Fiesoleju pri stricu
"Posebna oblika Arna vzdolž tega dela ozemlja ustreza tistemu, kar je Leonardo upodobil v pokrajini levo od plemkinje, upodobljene na znameniti sliki,"
je dejal. Vinceti je našel tudi dokumente, ki potrjujejo, da je Leonardo takrat pogosto bival v Fiesoleju pri stricu, ki je bil duhovnik.

Sorodna novica Dva obraza Mone Lize: moški in ženski

Simona Neri, županja Laterine, je pojasnila, da je Vincetijeva teorija povzročila veliko razburjenja v mestu z nekaj več kot 3500 prebivalci. "Poskušati moramo zaščititi tisto, kar je ostalo od mostu, to bo zahtevalo financiranje," je dejala. "Nekaj ​​rivalstva bo z drugimi mesti; tudi tablo bomo morali nalepiti," se je pošalila Neri v izjavi za Guardian.

Upajo na porast kolesarskega turizma
Povedala je, da se vzdolž dela Arna, ki poteka mimo tistega, kar je ostalo od Ponte Romita, razvija kolesarska steza, in da upa, da bo povezava z Mono Lizo na to območje pripeljala več turistov.

Vinceti je v preteklosti podal več tez o Moni Lizi, vključno s tem, da je Leonardo uporabil moški in ženski model na portretu, ki visi za neprebojnim steklom v pariškem Louvru.