Delavci so morali zaradi arheološkega najdišča zakopati lopate čez cesto od prvotno načrtovane lokacije olimpijske vasi. Foto: EPA
Delavci so morali zaradi arheološkega najdišča zakopati lopate čez cesto od prvotno načrtovane lokacije olimpijske vasi. Foto: EPA

Letošnje olimpijske igre so arheologom tako rekoč pomagale odkriti ruševine 800 let stare cesarske palače dinastije Jin, ki je kot ena zadnjih dinastij v kitajski zgodovini pred mongolskim osvajanjem Kitajske trajala od 1115 do 1234. Gradbinci pa so morali zaradi najdbe dela začeti na nekoliko prestavljeni lokaciji in s tem ohraniti ruševine starodavne palače, piše portal Artnet.

Temeljita raziskava v letu 2017
Na dragoceno najdbo so naleteli blizu vasi Taidzičeng v pokrajini Hubej. Vas, ki je manj kot uro vožnje s hitrim vlakom oddaljena od Pekinga, je umeščena v mesto Džangdžjakov. Gre za enega od treh predelov, ki gostijo letošnje zimske olimpijske igre, tam pa poteka večina smučarskih in deskarskih dogodkov. (Drugi dve olimpijski vasi sta še v samem Pekingu in v 75 km oddaljenem Jančingu.)

Pred začetkom gradbenih del so leta 2017 izvedli popolno raziskavo območja in tako zagotovili, da se ne izgubi nič, kar je velikega zgodovinskega pomena. Toda arheologi niso bili pripravljeni na razsežnosti svojega odkritja in prav tako se niso zavedali cesarskega izvora ruševin. Kmalu so ugotovili, da je najverjetneje šlo za palačo Taihe, ki je bila zgrajena kot poletna rezidenca cesarja Džangzonga, ki je vladal med letoma 1168 in 1208.

Obzidje, ceste, majhne dragocenosti ...
Sledila so dela, med katerimi je bil sploh prvič izkopan kompleks palače dinastije Jin. Med ruševinami so mestno obzidje, jarki, 14 cest in 67 temeljev stavb. Arheologi so našli tudi več belega porcelanastega posodja, delcev skulptur zmajeve glave in drugo keramiko.

Arheološki park z ostanki starodavne palače je lani odprl svoja vrata za javnost, razstavno dvorano z najdbami s tega najdišča pa so odprli ob koncu lanskega leta. "Upamo, da bodo nekateri tuji športniki, ki sodelujejo na zimskih olimpijskih igrah, v skladu z zahtevami preprečevanja in obvladovanja pandemije lahko obiskali razstavo z dovoljenjem Mednarodnega olimpijskega komiteja, tako da bodo lahko uživali ter izvedeli kaj več o kitajski zgodovini in kulturi," je za Global Times povedal Džang Venruj, dekan Inštituta za kulturne relikvije in arheologijo pokrajine Habej.