Strokovnjaki iz londonskega arheološkega muzeja (Mola) so odkritje razglasili za mednarodno pomembno.

Ogrlico sestavlja 30 obeskov in kroglic iz rimskih kovancev, zlata in poldragih kamnov. Foto: AP
Ogrlico sestavlja 30 obeskov in kroglic iz rimskih kovancev, zlata in poldragih kamnov. Foto: AP

Nakit, ki so ga našli med izkopavanji pred stanovanjskim naseljem v Harpolu, zahodno od Northamptona, ima najmanj trideset obeskov in kroglic, ki so jih ustvarili iz rimskih kovancev, zlata, granatov, stekla in poldragih kamnov. Položen je bil v grobu ženske z visokim družbenim statusom, morebiti kraljeve družine, piše BBC.

Opatinja, kraljeva oseba ali morda oboje.
Njeno okostje je popolnoma razpadlo, razen drobnih delčkov zobne sklenine, a kombinacija grobnih najdb kaže, da gre za zelo pobožno žensko z visokim statusom, kot je opatinja, kraljeva oseba ali morda oboje.

Nekaj ​​podobnih ogrlic iz tega časa je bilo že odkritih v drugih predelih Anglije, vendar nobena ni tako okrašena, poudarjajo strokovnjaki. Najbližja vzporednica je ogrlica Desborough, ki so jo odkrili v Northamptonshiru leta 1876 in je danes v zbirkah Britanskega muzeja.

Obesek z motivom križa. Foto: AP
Obesek z motivom križa. Foto: AP

Liz Mordue, arheološka svetovalka za West Northamptonshire Council, je za BBC poudarila: "To je vznemirljiva najdba, ki bo precej osvetlila pomen Northamptonshira v saškem obdobju."

Foto: AP
Foto: AP

"Ko so se iz zemlje začeli pojavljati prvi bleski zlata, smo vedeli, da gre za nekaj pomembnega," pa je dejal Levente-Bence Balazs, ki je vodil petčlansko ekipo iz Mole. "Vendar se nismo povsem zavedali, kako posebno bo to. Imamo srečo, da lahko uporabimo sodobne metode analize, da dobimo veliko globlji vpogled v življenje te osebe in obredov ob koncu življenja."

Pravokoten obesek z motivom križa tvori osrednji del ogrlice in je največji in najbolj zapleten element. Strokovnjaki iz Mole menijo, da je bil prvotno ustvarjen kot polovica sponke.

Je bila zgodnja krščanska voditeljica?
Obenem pa so rentgenski posnetki zemlje, dvignjene iz groba, razkrili tudi skrbno okrašen križ z zelo nenavadnimi upodobitvami človeških obrazov, ulitih v srebro, piše BBC. Restavratorji Mole so povedali, da velik in okrašen kos nakazuje, da je bila morda pokopana ženska zgodnja krščanska voditeljica.

Konservatorji nadaljujejo analizo najdb, ki bodo nato potovale v Center za arheološke vire Northamptonshire.