Partizansko spominsko pokopališče v Mostarju (BiH). Foto: Europa Nostra
Partizansko spominsko pokopališče v Mostarju (BiH). Foto: Europa Nostra

Program 7 najbolj ogroženih (7 Most Endangered Programme) je Europa Nostra z Inštitutom Evropske investicijske banke kot ustanovnim partnerjem ter z Razvojno banko Sveta Evrope kot pridruženim partnerjem zagnala januarja 2013. Leta 2020 je med sedmerico pristal tudi Plečnikov stadion v Ljubljani.

Katera območja so torej na letošnjem seznamu?
Na seznamu so ob desetletnici ustanovitve programa pristale naslednje lokacije: železniška postaja v Kortrijku (Belgija), partizansko spominsko pokopališče v Mostarju (BiH), trdnjava Chakvinji v Zugdidiju (Gruzija), sestrski dom in nekdanja moravska kolonija v Kleinwelki (Nemčija), spominski park v Budimpešti (Madžarska), kulturna krajina Svetega Štefana v Paštrovićih (Črna gora) in vodni mlin Bistrica v kraju Petrovac na Mlavi (Srbija), navaja spletna stran organizacije Europa Nostra.

Kulturna krajina Svetega Štefana v Paštrovićih (Črna gora). Foto: Europa Nostra
Kulturna krajina Svetega Štefana v Paštrovićih (Črna gora). Foto: Europa Nostra

Finalisti izbrani izmed 11 nominacij iz osmih držav
Sedmerica izbranih območij je upravičena do donacije Evropske investicijske banke v višini 10.000 evrov na območje za pomoč pri izvajanju dogovorjene dejavnosti, ki bo prispevala k rešitvi ogroženih območij. Upravni odbor Europe Nostre je izbral finaliste izmed 11 spomenikov in območij dediščine iz osmih držav, ki jih je svetovalni odbor programa Sedem najbolj ogroženih predhodno uvrstil v ožji izbor. Nominacije so predlagale organizacije članice, pridružene organizacije ali posamezni člani Europe Nostre in člani Zveze za evropsko dediščino.

Upoštevanje tudi vključenosti lokalne skupnosti
Izbor je bil opravljen na podlagi izjemnega dediščinskega pomena in kulturne vrednosti posameznega območja ter resne nevarnosti, s katero se ta območja spopadajo danes. Raven vključenosti lokalnih skupnosti ter zavezanost javnih in zasebnih deležnikov k reševanju teh območij se obravnavata kot ključni dodani vrednosti. Drugo merilo izbire je bil potencial teh območij, da delujejo kot katalizator trajnostnega družbeno-ekonomskega razvoja ter orodje za spodbujanje miru in dialoga znotraj svojih krajev in širših regij, še piše na spletni strani.

Vodni mlin Bistrica v kraju Petrovac na Mlavi (Srbija). Foto: Europa Nostra
Vodni mlin Bistrica v kraju Petrovac na Mlavi (Srbija). Foto: Europa Nostra

Sporočilo upanja, solidarnosti in podpore
Izvršni podpredsednik Europe Nostre Guy Clausse je v okviru petkove spletne razglasitve dejal: "Z uvrstitvijo teh območij dediščine na seznam Sedmih najbolj ogroženih za leto 2023 želimo prenesti sporočilo upanja, solidarnosti in podpore lokalnim skupnostim in aktivistom, ki so neomajno odločeni, da jih rešijo. Skupaj z našimi partnerji – evropskimi in lokalnimi – bomo zagotovili tehnično strokovno znanje, identificirali možne vire financiranja in mobilizirali našo široko mrežo v podporo njihovemu cilju ter njihovim prizadevanjem, ki so zdaj postala tudi naš cilj in naša skupna odgovornost. Uporabimo evropsko kulturno dediščino kot silo za mir, družbeno kohezijo in trajnostni razvoj."