Ministrstvo za kulturo. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za kulturo. Foto: MMC RTV SLO

Odločitev o vrednosti odkupov bila sprejeta na seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Za leto 2023 je ocenjena vrednost projekta 500.000 evrov, od tega bodo namenili 300.000 evrov za odkupe predmetov kulturne dediščine in 200.000 evrov za odkupe del sodobne umetnosti.

Tudi za leto 2024 je ocenjena vrednost projekta 500.000 evrov, od tega 300.000 evrov za odkupe predmetov kulturne dediščine in 200.000 evrov za odkupe del sodobne umetnosti.

Za višjo kakovost in reprezentativnost muzejskih zbirk
Namen projekta je doseganje visoke kakovosti in reprezentativnosti muzejskih zbirk. Z vse večjim prepoznavanjem pomena kulturne dediščine in sodobne umetnosti ter njunega vključevanja v izobraževalne programe in kulturni turizem je kakovost in reprezentativnost muzejskih zbirk nujni pogoj za doseganje ciljev povečanega obiska muzejev, so še dodali na Ukomu.

Odkupi v domačem in mednarodnem prostoru
Ministrstvo za kulturo s politiko podpore premišljenim in utemeljenim odkupom predmetov v domačem in mednarodnem prostoru bistveno pripomore tudi k večji prepoznavnosti muzejev. Z izvedenim projektom želijo dopolniti muzejske zbirke, bogatiti fond nacionalnega bogastva ter zagotoviti večjo privlačnost zbirk za dvig števila obiskovalcev in večjo možnost predstavljanja zbirk v tujini, so še sporočili.