Natančen program Veselega muzeja, ki traja do 12. decembra, najdete tukaj.

Foto: Narodni muzej Slovenije
Foto: Narodni muzej Slovenije

V okviru akcije Naprej v preteklost, ki jo organizirata Skupnost muzejev Slovenije ter Služba za premično dediščino in muzeje, muzeji in galerije pripravljajo delavnice, vodstva, pogovore, predstavitve zbirk in dela v muzejih ter druge vsebine.

V veselem decembru še Veseli muzej
Tokratna tema je Veseli muzej, saj so pred nami prazniki, prepoznati pa jo je mogoče po ključnikih #naprejvpreteklost in #veselimuzej. Dogajanje v sklopu akcije je mogoče spremljati na Facebooku, Twitterju, kanalih Youtube, na Instagramu in spletnih straneh posameznih ustanov.

Snovanje novih načinov promocije
Za nami sta dve neobičajni leti, saj je epidemija močno vplivala na delo slovenskih muzejev in galerij. V odgovor na nove razmere so se muzeji in galerije odzvali z novim načinom promocije kulturne dediščine in delovanja teh pomembnih kulturnih ustanov, sta zapisali predsednica predsedstva Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih - Slana in Špela Kojc iz Službe za premično dediščino in muzeje.

Splet je tudi med epidemijo "odprt 24 ur na dan"
Muzeji in galerije se v tem obdobju še posebej trudijo, da se predstavljajo v novi luči, spletne akcije pa so primerne trenutnemu času, saj so dostopne vsem in v vsakem trenutku.


V Narodnem muzeju Slovenije so v sklopu tokratne akcije pripravili denimo krajše videoposnetke, poimenovane Iskrice Zlate sledi:

Mestni muzej Kočevje je pripravil predstavitev Nobilitirane rodbine, mestni sodniki in častni meščani mesta Kočevje:

Muzejski praznični recept Mestnega muzeja Idrija:

Sinagoga Maribor pa je med drugim pripravila videoposnetek Pojedina za hanuko: