Fotografije so na ogled v berlinskem muzeju, ki stoji na mestu nekdanjega sedeža SS-a in gestapa. Foto: Reuters
Fotografije so na ogled v berlinskem muzeju, ki stoji na mestu nekdanjega sedeža SS-a in gestapa. Foto: Reuters

Leta 1920 v Ukrajini rojeni Demjanjuk je bil med drugo svetovno vojno paznik v nacističnem uničevalnem taborišču Sobibor na Poljskem. Sodišče v Münchnu ga je leta 2011 obsodilo zaradi pomoči pri poboju Judov, saj naj bi v koncentracijskem taborišču na tisoče judovskih moških, žensk in otrok potisnil v plinske celice. Sam je vse obtožbe zanikal. Kljub obsodbi je bil zaradi visoke starosti spuščen na svobodo in v naslednjem letu je umrl na svojem domu v Berlinu.

Sorodna novica Umrl nacistični paznik John Demjanjuk

Demjanjuk, ki je bil prvi na seznamu najbolj iskanih nacističnih vojnih zločincev Centra Simona Wiesenthala, je bil leta 2009 zavoljo sodnega pregona deportiran v Nemčijo iz ZDA, kjer je večino življenja po vojni preživel kot avtomobilski delavec.

Za poljske Jude pogubna Akcija Reinhard
Med marcem 1942 in novembrom 1943 je bilo v okviru nacističnega načrta s kodnim imenom Akcija Reinhard (nemško Aktion Reinhard, Einsatz Reinhard, Aktion Reinhardt ali Einsatz Reinhardt), v kateri so želeli umoriti vse poljske Jude v nekdanji generalni guberniji in jih oropati njihovega imetja, umorjenih približno 1,8 milijona Judov, večinoma v uničevalnih taboriščih Belzec, Sobibor in Treblinka.

Nekaj fotografij Sobiborja, ki je bilo porušen še pred koncem vojne, je preživelo, s čimer je današnji javnosti omogočen nov vpogled v delovanje taborišča in vpletene posameznike. Fotografije, ki jih je zgodovinar Martin Cueppers opisal kot "kvantni preskok v vizualnem zapisu o holokavstu na okupirani Poljski", so pripadale Johannu Niemannu, nekdanjemu namestniku komandanta v Sobiboru.

Predstavitve fotografij v Berlinu se je udeležila tudi Jetje Manheim, katere stari starši so umrli v Sobiborju. Foto: Reuters
Predstavitve fotografij v Berlinu se je udeležila tudi Jetje Manheim, katere stari starši so umrli v Sobiborju. Foto: Reuters

"Na ta dan se je njuno življenje končalo."
"Zame je bila osupljiva izkušnja, ko sem videla te slike Sobiborja," je dejala 72-letna Jetje Manheim iz Nizozemske, katere stari starši so bili umorjeni v taborišču, kjer so Jude morili v plinskih celicah. "Prvič sem lahko videla, kaj so uzrli moji stari starši na koncu svoje naporne 72-urne vožnje z vlakom. Na ta dan se je njuno življenje končalo," je dejala na predstavitvi v muzeju, ki v Berlinu stoji na mestu nekdanjega sedeža SS-a in gestapa.

Te na novo odkrite fotografije so muzeju dali na razpolago Niemannovi potomci. Na nekaj slikah je mogoče videti tudi njega samega, med drugim na enem izmed posnetkov pozira na konju na klančini, kamor so deportiranci prispeli z vlaki. Na drugih fotografijah je mogoče videti druge taboriščne delavce, ki niso bili Nemci in so pogosto delovali kot pazniki. Po besedah zgodovinarja Cueppersa je na dveh izmed teh posnetkov najverjetneje tudi Demjanjuk, ki so ga marca 1943 prepeljali v Sobibor.

Združene moči zgodovinarskih in policijskih vrst
Zgodovinarji so se dejansko obrnili na policijo z željo, da bi jim ta pomagala prepoznati Demjanjuka. "Ugotovitev, da gre verjetno za Johna Demjanjuka, je bila kombinacija najsodobnejših policijskih metod in zgodovinskih raziskav," je pojasnil Cueppers.

Demjanjukov sin je dejal, da fotografije ne dokazujejo ničesar o njegovem očetu. V izjavi, ki jo je naslovil na Reuters, je zapisal, da je smešno sklepati iz zamegljenih fotografij, ki prikazujejo številne podobne obraze. "Fotografije zagotovo ne dokazujejo, da je bil moj oče v Sobiborju, in ga bodo morda celo razbremenile, ko bodo podvržene forenzični analizi," je zapisal John Demjanjuk mlajši.

Demjanjuk naj ne bi bil Ivan Grozni
John oziroma Ivan Demjanjuk se je kot milijoni drugih med izbruhom druge svetovne vojne pridružil Rdeči armadi. Leta 1942 naj bi ga zajela nemška vojska in ga leto pozneje "prisilila" v sodelovanje. Nato je leta 1952 z ženo in otrokom pobegnil v ameriško zvezno državo Ohio, kjer je delal v avtomobilski tovarni.

Demjanjuka so že pred dobrima dvema desetletjema v Izraelu obsodili na smrt, češ da je Ivan Grozni. Vendar je bila obsodba razveljavljena, ko so se pojavili dokazi, da je bil razvpiti sadistični paznik v koncentracijskem taborišču neki drugi Ukrajinec, in sicer Ivan Marčenko. Demjanjuk se je kot svoboden mož vrnil v ZDA, a kmalu so se pojavili novi dokazi, da ni bil navaden paznik, temveč paznik v koncentracijskem taborišču. Novembra 2008 je tožilstvo zbralo dovolj dokaznega gradiva, da je bil vpleten v poboj več desettisočih Judov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters