Lani so gradbeni delavci na tej lokaciji odkrili 90 posamičnih in množičnih grobnic med gradnjo stanovanjskega naselja, ki jo financira Egipt. Na tem območju sicer potekajo izkopavanja pod vodstvom francoske skupine strokovnjakov, piše Reuters.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

S palestinskega ministrstva za turizem in starine so sporočili, da je po njihovem mnenju iz svinca izdelan sarkofag pripadal ugledni osebnosti iz tistega obdobja. Ob tem so navedli tudi, da sarkofaga, ki je bil v zaščitnem lesenem zabojniku, še niso odprli. Za zdaj so ga spravili, nadaljnje preučevanje pa so zaupali palestinskim in mednarodnim ekipam strokovnjakov.

Tiskovni predstavnik ministrstva Tarik Al Af je povedal za Reuters, da bo odprtje sarkofaga počakalo na prihod mednarodnega strokovnjaka za kovine. Dejal je, da nekateri glineni kozarci in drugi predmeti, najdeni na območju tega nekdanjega pokopališča, kažejo na izvor iz časa rimske dobe, izpred približno 2000 leti. Dodal je še, da to pokopališče na območju severne Gaze leži na mestu antičnega pristanišča iz grške in rimske dobe.

Znano je, da so tla Gaze bogata s starinami, saj je bila pomembna trgovska točka za številne civilizacije, od starih Egipčanov in Filistejcev do rimskega imperija in križarskih vojn. Tam odkrite ruševine vključujejo tudi ostanke obleganja Aleksandra Velikega in mongolske invazije. A so najdbe na tem območju, ki je mnoga leta pod vplivom konfliktov, kdaj tudi v nemilosti. Konflikt je ohromil lokalno gospodarstvo in oblasti običajno angažirajo mednarodne skupine, da pomagajo pri izkopavanju in ohranjanju arheoloških najdb.

Gaza je pod izraelsko-egiptovsko blokado od leta 2007, pod izraelsko vojaško okupacijo pa vse od leta 1967. Dolgoletni status Gaze kot vojnega območja tujim arheološkim ekipam izjemno otežuje delo na tamkajšnjih tleh. Posledično se pride prejkone naključno do mnogih pomembnih odkritij na tem gosto poseljenem ozemlju, na katerem so ostanki 5000-letnih civilizacij. "Pod Gazo leži čisto druga Gaza," je za BBC pred časom dejal arheolog Hayam Albetar z ministrstva za turizem in starine, ki ga vodi Hamas.