Kirov valj je v zgodovino zapisan kot tako rekoč prva listina človekovih pravic. Foto: EPA
Kirov valj je v zgodovino zapisan kot tako rekoč prva listina človekovih pravic. Foto: EPA

Kirov valj je antični dokument, ki ga je leta 539 pr. n. št. v obliki glinastega valja objavil perzijski vladar Kir II. Veliki. Babilonski vladar Nabonid je v besedilu opisan kot brezbožen, zmagoviti Kir II. pa kot junaka, ki je izboljšal življenje Babiloncev, beguncem obnovil domove in zgradil svetišča. Valj so v temeljih babilonskega svetišča Esagile odkrili leta 1879. Kirov valj velja za tako rekoč prvo listino človekovih pravic, saj je na njem med drugim zapisan vladarjev ukaz o humanem ravnanju z Babilonci po tem, ko so jim zavladali Perzijci.

Valj je bil med letoma 2010 in 2011 na ogled v Iranskem narodnem muzeju v Teheranu. Foto: EPA
Valj je bil med letoma 2010 in 2011 na ogled v Iranskem narodnem muzeju v Teheranu. Foto: EPA

Čez leta večkrat zapustil zavetje Britanskega muzeja
Glineni valj je trenutno na ogled v Naravoslovnem muzeju Yale Peabody v ZDA. Med letoma 2010 in 2011 je bil posojen Iranskemu narodnemu muzeju, Britanski muzej pa je zapustil tudi leta 1971 za dogodek v Iranu, leta 2013 je bil na ogled tudi v Houstonu, San Franciscu in Los Angelesu.

Na sestanku upravnega odbora v Britanskem muzeju so pred dvema letoma razpravljali o posojanju te dragocenosti. V zapisniku sestanka je zapisano: "Odbor je odobril izposojo Kirovega valja Izraelski nacionalni knjižnici v Jeruzalemu in Naravoslovnemu muzeju Yale Peabody v New Havnu v ZDA," piše The Art Newspaper. Izraelska knjižnica se za zdaj ni odzvala na prošnje za komentar.

Z Jeruzalemom povezana potencialna tveganja
S pravnim postopkom je zagrozil iranski generalni direktor generalnega urada za muzeje Hadi Mirzaei, je poročal Tehran Times. Mirzaei je proti načrtu protestiral v pismu, ki ga je naslovil na Ali-Akbarja Motakana, generalnega sekretarja Nacionalne komisije za Unesco-Iran, katerega muzejski oddelek spada pod iransko ministrstvo za kulturno dediščino.

"Britanski muzej namerava Kirov valj, ki je trenutno na ogled v ZDA, prenesti v nacionalno knjižnico (…) v Al-Qudsu (arabsko ime za Jeruzalem, op. n.) od 4. oktobra do 28. novembra 2024. (...) Prenos tega zgodovinskega artefakta, ki je svetovnega pomena, bo nedvomno neprimeren zaradi potencialnih tveganj, povezanih z njim," je po poročanju iranske tiskovne agencije Mehr Mirzaei zapisal v pismu.

Tiskovni predstavnik Britanskega muzeja je za The Art Newspaper sporočil, da je "Kirov valj trenutno posojen Naravoslovnemu muzeju Yale Peabody do 30. junija. Podrobnosti o morebitnih prihodnjih prizoriščih valja bodo objavljene pravočasno."