Rembrandt van Rijn: Nočna straža, 1642. Foto: EPA
Rembrandt van Rijn: Nočna straža, 1642. Foto: EPA

Amsterdamski Rijksmuseum je v ponedeljek na svoj spletni portal objavil fotografijo, ki jo je poimenoval "najpodrobnejša fotografija katerega koli umetniškega dela". Pričakujejo, da bo vzbudila veliko zanimanje, zlasti ker je muzej zaprt zaradi ukrepov proti koronavirusu.

Fotografija z ločljivostjo 717 giga slikovnih pik omogoča gledalkam in gledalcem, da povečajo kapitana Fransa Bannincka Cocqa in vidijo, kako je mojster iz 17. stoletja na platno postavil najmanjše bele pikice, da bi oživil glavnega junaka slike. Prikazuje tudi majhne razpoke v njegovih zenicah, ki jih povzroča minevanje časa, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Sorodna novica Restavratorski proces Nočne straže skoraj končan: na ogled še zadnja stran slike

Izvirno platno meri 379,5 x 453,5 centimetra, vsaka slikovna pika pa predstavlja 5 mikrometrov ali 0,005 kvadratnega milimetra. Poleg tega, da bo fotografija prikazala navdušujoče podrobnosti, bo raziskovalcem pomagala obnoviti delo in oceniti proces staranja skozi čas.

Nočno stražo bodo v prihodnjih dveh tednih odstranili z lesenih nosil in jo postavili na novo, da bi tako odstranili valovanje, ki je nastalo, ko je bila svetovno znana slika nameščena v začasni galeriji, medtem ko je bil Rijksmuseum v letih 2003–2013 sredi prenove.

Slika je doživela že številne restavracije. Na zdajšnja lesena nosila so jo postavili leta 1975. Ko bo slika znova raztegnjena, se bo muzej odločil, ali so potrebna nadaljnja restavratorska dela.

Druščina Fransa Banninga Cocqa in Willema van Ruytenburcha
Slika iz leta 1642 je bila naročena za eno izmed amsterdamskih milic in nosi izvirni naslov Druščina Fransa Banninga Cocqa in Willema van Ruytenburcha. Oba protagonista sta osrednji figuri na sliki, na kateri je upodobljenih 34 ljudi.

Rembrandt van Rijn (1606–1669) se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike. Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb.