"Celoten kompleks je v popolnem vzdrževanem stanju in se trenutno uporablja kot zasebna rezidenca" družine firenških industrialcev, je za nepremičninski portal Mansion Global povedala Diletta Giorgolo iz italijanske izpostave Sotheby's International Realty. Posestvo z vilo in spremljajočimi objekti je na prodaj za 18 milijonov evrov.

Posestvo v Toskani je bilo nazadnje na trgu pred zgolj devetimi leti. Foto: Sotheby's
Posestvo v Toskani je bilo nazadnje na trgu pred zgolj devetimi leti. Foto: Sotheby's

Posestvo v toskanski občini Scandicci se razprostira na 27 hektarjih ter ga poleg vile in spremljajočih objektov sestavljajo vrtovi, drevoredi in velik gozd. Za krajinsko oblikovanje je nazadnje poskrbel znani angleški arhitekt Cecil Pinsent (1884–1963), ki je zelenim površinam dal značilnosti pravega parka z vrtnicami, visokimi drevesi in simetričnimi gredicami.

Vila je bila zgrajena okoli leta 1300 ter je bila v lasti družine del Giocondo med letoma 1498 in 1517, ki jo je prodala, le malo preden je Leonardo da Vinci portretiral Liso del Giocondo. Konec 19. stoletja so jo kupili toskanska vinarska družina Antinori, od koder je dobila ime Villa Antinori di Monte Aguglioni.

Tudi domača telovadnica in zasebna kapela
Štirinadstropna vila ima površino skoraj 4000 kvadratnih metrov ter vsebuje 14 spalnic in 15 kopalnic. Vhod čez železna vrata vodi do s cipresami obdane poti na vrt in službeni vhod. Ponaša se tudi s predprostorom, petimi saloni, jedilnico, knjižnico in domačo telovadnico. Ima tudi prostore za osebje, dvigalo, teraso v drugem nadstropju in starinsko iz železa izdelano verando.

Mona Liza je bila ena prvih likovnih del, ki so jih v Louvru razstavili, danes pa velja za eno najbolj prepoznavnih likovnih stvaritev na svetu. Foto: EPA
Mona Liza je bila ena prvih likovnih del, ki so jih v Louvru razstavili, danes pa velja za eno najbolj prepoznavnih likovnih stvaritev na svetu. Foto: EPA

Čeprav so jo v preteklih stoletjih večkrat prenovili, rezidenca še vedno ohranja številne detajle iz obdobja, v katerem je bila zgrajena. Med njimi je na primer mnogokotno zasnovana zasebna kapela, ki služi kot "jasen primer religiozne arhitekture 17. stoletja", so zapisali pri Sotheby’su.

Posebnega umetniškega in zgodovinskega pomena
"Vila je posebnega umetniškega in zgodovinskega pomena ter je registrirana pri Uradu za arhitekturno in krajinsko dediščino," je še povedala Diletta Giorgolo. Med spremljajočimi objekti na posestvu so tudi oskrbniška hiša, oranžerija, rastlinjak in več kmetijskih objektov.

Današnjo podobo je ta veličastna nepremičnina s pročeljem, na vrhu katerega je elegantna ura, v začetku 20. stoletja dobila pod markizo Nathalie Antinori. Ta je za pomembna restavratorska dela angažirala svojega brata, arhitekta Egista Paola Fabbrija, sicer znanega zbiratelja Cézannovi del, so še zapisali pri italijanski izpostavi Sotheby's International Realty.

Najslavnejša slika v zgodovini likovne umetnosti
Lisa Gherardini
se je rodila leta 1479. Po moževi smrti je zadnja leta svojega življenja preživela v samostanu sv. Uršule, kjer naj bi jo leta 1542 tudi pokopali. Njen portret naj bi pri Leonardu da Vinciju leta 1503 naročil njen mož Francesco, sicer trgovec s svilo. Mona Liza, ki jo danes hranijo v pariškem muzeju Louvre, je verjetno najslavnejša slika v zgodovini likovne umetnosti.