Mona Liza renesančnega mojstra Leonarda da Vincija v pariškem Louvru visi od leta 1797. Foto: Reuters
Mona Liza renesančnega mojstra Leonarda da Vincija v pariškem Louvru visi od leta 1797. Foto: Reuters

Največ obiskovalcev se v pariški Louvre odpravi prav zato, da vidi to slavno sliko Leonarda da Vincija, pravzaprav najslavnejši portret na svetu, ki v Louvru visi od leta 1797. V letu 2023 je v muzej prišlo skoraj devet milijonov obiskovalcev, od tega jih je skoraj 80 odstotkov oziroma 20.000 ljudi na dan prišlo zgolj zaradi te slike iz leta 1503.

Sorodna novica Mona Liza "brez sostanovalcev"? V prihodnje nemara v svoji sobi, četudi kletni.

Najslavnejši portret na svetu bi si zaslužil svojo sobo
Direktorica muzeja Laurence des Cars je potrdila poročanje časopisa Le Figaro, da je zamisel o selitvi umetnine izpostavila na sestanku muzejskega osebja. "Razmišljamo o tem. Moramo razpravljati o tem, kako je Mona Liza razstavljena," je povedala za Radio France. Dodala je, da "danes obiskovalci, ki si jo želijo ogledati, niso deležni dobrega sprejema".

Prepričana je, da si ta umetnina zasluži svoj prostor, namesto da si deli prostor s stvaritvami beneških mojstrov iz 16. stoletja. Na steni nasproti nje visi tudi največja slika v tem muzeju – olje na platnu Svatba v Kani (1563) Paola Veroneseja. "Ni težava sprejeti devet ali deset milijonov obiskovalcev na leto, a jih moramo ustrezno sprejeti," je dejala direktorica in tako kot že v preteklosti namignila, da bi Louvre nemara razmislil tudi o odprtju novega vhoda.

"Najbolj razočarajoča atrakcija na svetu"
Obiskovalci muzeja imajo v povprečju le 50 sekund časa za ogled Mone Lize, ki je razstavljena za pregrado in neprebojnim steklom v središču največje sobe v muzeju, imenovane Dvorana držav. Prav zaradi te nesrečne umeščenosti so jo številni označili za svetovno mojstrovino, ki jih je najbolj razočarala. Turisti v anketah portret redno označujejo za "najbolj razočarajočo atrakcijo na svetu". Med razočaranimi je bila tudi zadnja francoska kraljica Marija Antoaneta, ki naj bi se ji slika zdela "premajhna, pretemna", navaja Euronews.

Sorodna novica Umrl je I. M. Pei, avtor Louvrove steklene piramide

Dejstvo je, da Louvre trpi zaradi nenehnega navala obiskovalcev. Konec preteklega stoletja so ga obsežno prezidali, da bi lahko sprejel štiri milijone obiskovalcev letno, kar je polovica zdajšnjega obiska. Med letoma 2014 in 2016 je bila izvedena popolna prenova vhodne dvorane pod piramido arhitekta I. M. Peija (1917‒2019), da bi se izboljšali pogoji za vse večje množice. Posvetili so se tudi radikalnejšim rešitvam, vključno z novim vhodom in vzpostavitvijo obhoda za znamenito sliko. Direktorica muzeja upa, da bi na ta način lahko ustvarili privlačnejšo ponudbo za morebitne financerje.

Predvidoma desetletje ali več trajajoč projekt
V muzeju so ocenili, da bi nov podzemni vhod pod Cour Carréejem, enim glavnih dvorišč palače Louvre, ki bi vodil do posebnega prostora za Leonardov portret, stal omenjenih 500 milijonov evrov, poroča Le Figaro. Vendar je vir na ministrstvu za kulturo, ki bi imel zadnjo besedo pri takšnem načrtu, za The Art Newspaper dejal: "To je le ideja, ki jo je predstavila Des Cars. In če bo projekt kdaj izveden, država ne bo sodelovala pri financiranju."

Sicer smo še aprila poročali, da naj bi bilo ministrstvo za kulturo naklonjeno novemu projektu, imenovanemu Grand Louvre. A je francoska vlada zmanjšala proračun za 10 milijard evrov, vključno z 200 milijoni evrov, ki jih je zmanjšalo ministrstvo za kulturo. Tudi če bi Louvre sam zbral gromozansko vsoto okoli 500 milijonov evrov, bi gradnja trajala desetletje ali več, preden bi lahko preselili ta najslavnejši portret na svetu.