Foto: EPA
Foto: EPA

Postavitev bo na ogled v galeriji James Simon in Novem muzeju, kjer bodo predstavili okoli 700 predmetov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Foto: EPA
Foto: EPA

Poudarek razstave bo na najdbah tega ljubiteljskega arheologa, ki je domnevno odkril Trojo. Kot so sporočili iz muzeja, želijo z razstavo na podlagi dosedanjih rezultatov raziskav tudi kritično preučiti arheološke metode njegovega časa.

Razstavo nameravajo razdeliti glede na njegovo razgibano življenje. Del v galeriji James Simon se bo z biografskega vidika ukvarjal s prvo polovico Schliemannovega življenja in vpogledom v svet 19. stoletja.

Postavitev v Novem muzeju pa bo odražala njegovo arheološko delo od spektakularnih najdb iz kraljevih grobnic v Mikenah do Schliemannove trojanske zbirke.

Odkopaval je arheološko najdišče pri Hisarliku
Schliemann (1822–1890) je bil nemški trgovec in eden prvih raziskovalcev egejske civilizacije v bronasti dobi. Zagovarjal je zgodovinsko resničnost mest, ki jih je v svojih delih navajal Homer.

Odkopaval je arheološko najdišče pri Hisarliku, za katero se domneva, da je mesto Troja skupaj z mikenskimi najdišči Mikene in Tirint. Njegovo izkopavanje z dinamitom so sicer kritizirali zaradi morebitnega uničenja pomembnih artefaktov.

Razstava bo odprta od 13. maja do 6. novembra.