Predmet, ki so ga arheologi krstili za "boben iz Burton Agnesa", je skulptura iz apnenca, okrašena z vzorci, ki so po slogu primerljivi z umetninami iz časa gradnje Stonehenga. Boben je bil pokopan skupaj s posmrtnimi ostanki treh otrok.

Boben iz Burton Agnesa, četrti odkriti primerek svoje vrste na svetu. Foto: British Museum
Boben iz Burton Agnesa, četrti odkriti primerek svoje vrste na svetu. Foto: British Museum

Nekaj podobnih primerkov v svoji zbirki že hrani in razstavlja Britanski muzej. Bobne iz Folktona, tri cilindraste oblike iz apnenca, so prav tako našli v Yorkshiru in prav tako v grobu otroka. Del stalne zbirke Britanskega muzeja so že od leta 1889, gre pa za "ene najslavnejših in najbolj skrivnostnih starodavnih predmetov, kar so jih kdaj našli v Veliki Britaniji".

Starejši, kot smo mislili doslej
O Folktonskih bobnih zgodovina ne ve veliko - ampak nova najdba, ki je samo kakih 25 kilometrov oddaljena od prejšnjega najdišča, bo morda lahko pripomogla k novim spoznanjem. Natančna starost Folktonskih bobnov ni znana, veljala pa je ocena, da so bili izdelani nekje med leti 2500 in 2000 pr. n. š. Po zaslugi preiskav z novimi tehnologiji in pravkar odkritega bobna se je ta ocena malo zamaknila: bobni so verjetno 500 let starejši, kot smo mislili doslej. Nastali so v obdobju prve gradbene dobe Stonehenga.

Novoodkriti primerek je torej eden od samo štirih "apnenčastih bobnov", kar se jih je ohranilo. Kljub poimenovanju "boben" arheologi ne verjamejo, da je na te predmete kdo igral - imeli naj bi samo skulpturno vlogo, morda kot talismani, ki so umrle otroke spremljali v onstranstvo.

Primerek iz Fultona, ki je v Britanskem muzeju shranjen že od konca 19. stoletja. Foto: British Museum
Primerek iz Fultona, ki je v Britanskem muzeju shranjen že od konca 19. stoletja. Foto: British Museum

Neil Wilkin, kurator razstave Svet Stonehengea v Britanskem muzeju, v katero bodo vključili boben iz Burton Agnesa, je nad najdbo navdušen. "Folktonski bobni so bili za arheologe več kot sto let skrivnost, ampak ta najdba nam bo končno ponudila kake odgovore. Po mojem mnenju je boben iz Burton Agnesa še bolj umetelno izrezljan od ostalih; predstavlja povezanost skupnosti v Yorkshiru, Stonehengeu, Orkneyu in na Irskem," je komentiral za The Guardian. "Odkritje novega groba je izjemno ganljivo. Novi boben izraža močna in brezčasna čustva, ki presegajo kontekst zgodovinske dobe in utelešajo tragedijo, obup, ki se je neskaljen obdržal tudi po pet tisoč letih."

Na prizorišču so našli tudi kroglo iz apnenca, ki bi lahko bila simbol plodnosti.