Po besedah muzejske direktorice bodo kljub nedavnemu incidentu z vrčem nadaljevali tradicijo razstavljanja nekaterih artefaktov brez steklene zaščite. Foto: Muzej Hecht
Po besedah muzejske direktorice bodo kljub nedavnemu incidentu z vrčem nadaljevali tradicijo razstavljanja nekaterih artefaktov brez steklene zaščite. Foto: Muzej Hecht

Glineni vrč je bil brez zaščitnega stekla razstavljen blizu vhoda v muzej. Po navedbah muzeja je šlo za vrč, kakršni so bili tipični za kanaansko območje, narejen pa je bil v obdobju srednje oziroma pozne bronaste dobe med letoma 1150 do 1500 pr. n. št., torej pred vladavino kraljev Davida in Salomona. Tovrstni vrči oziroma amfore so se uporabljale za shranjevanje in prenos lokalnih pridelkov, predvsem vina in oljčnega olja, piše The Art Newspaper.

Nenamernemu poškodovanju sledilo povabilo za vnovičen obisk
Kot je še povedal dečkov oče za BBC, je deček ob takoj po incidentu planil v jok, on pa je o dogodku obvestil muzejsko osebje. "Obstajajo primeri, ko so razstavni predmeti namenoma poškodovani, in takšne primere obravnavamo zelo strogo, vključno s klicanjem policije. V tem primeru ni bilo tako. Vrč je po nesreči poškodoval majhen otrok ob obisku muzeja in odziv bo temu primeren," je povedala direktorica muzeja Inbal Rivlin. Po njenih besedah je muzej namreč dečka in njegovo družino povabil na voden ogled, da bi "osladili" njihovo nedavno izkušnjo v muzeju.

Doživetje arheoloških najdb brez zaščitnih ovir
Direktorica muzeja je dodala, da bodo kljub nedavnemu incidentu še naprej razstavljali nekatere artefakte brez steklene zaščite: "V muzeju menimo, da je poseben čar, doživeti arheološko najdbo brez kakršnih koli ovir. In kljub redkemu incidentu z vrčem bo muzej Hecht nadaljeval to tradicijo," je pojasnila Inbal Rivlin. "Kot del vizije ustanovitelja muzeja dr. Reuvena Hechta daje muzej Hecht poseben poudarek dostopnosti arheoloških predmetov širši javnosti ... predmeti so predstavljeni brez ovir in niso za steklenimi stenami," je še dodala.

Črepinje bodo znova zaživele kot celota
Iz muzeja so sporočili tudi, da bo nesrečno amforo restavriral Roy Šapir iz šole za arheologijo, ki tako kot muzej deluje v sklopu Univerze v Hajfi, pri čemer se bo oprl na fotografsko dokumentacijo tega zgodovinskega artefakta.