Muzej Vasa, ena glavnih turističnih znamenitosti Stockholma. Foto: EPA
Muzej Vasa, ena glavnih turističnih znamenitosti Stockholma. Foto: EPA

Razbitino kraljeve vojne ladje Vasa so odkrili leta 1961, bila je izjemno dobro ohranjena, četudi se je vrnila nad gladino po več kot 300 letih pod vodo v stockholmskem pristanišču, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Sestrska vojna ladja Applet (Jabolko) je bila zgrajena po ukazu švedskega kralja Gustava II. Adolfa v približno v istem času kot Vasa. Za razliko od Vase, ki se je prevrnila in potonila le nekaj minut po izplutju iz pristanišča leta 1628, so sestrsko ladjo naslednje leto spustili na morje brez incidentov, plula je tri desetletja. Leta 1659 je postala del podvodne pregrade, ki naj bi zaščitila švedsko prestolnico pred sovražnimi flotami.

Morski arheologi, ki delajo za Vrak – Muzej razbitin v Stockholmu – so decembra 2021 našli veliko razbitino v bližini otoka Vaxholm, vzhodno od prestolnice. "Naš utrip se je pospešil, ko smo videli, kako podobna je Vasi," je povedal Jim Hansson, eden od arheologov. "Tako konstrukcija kot mogočne dimenzije so se mi zdele zelo znane."

Foto: EPA
Foto: EPA

Strokovnjaki so lahko z analizo tehničnih podrobnosti, vzorcev lesa in arhivskih podatkov potrdili, da gre za dolgo izgubljeni Applet, so v ponedeljkovi izjavi zapisali v muzeju.
Deli ladijskih bokov so se zrušili na morsko dno, sicer pa je bil trup ohranjen do spodnje topovske palube.

Applet je bil zgrajen širši od Vase in z nekoliko drugačno obliko trupa
Drugi, temeljitejši potop k ladji so opravili spomladi 2022 in našli podrobnosti, ki so bile doslej vidne le pri Vasi. Odvzetih je bilo več vzorcev in opravljenih analiz, ki so pokazale, da je bil hrast za ladijski les posekan leta 1627 na istem mestu kot le nekaj let prej Vasin les, še pišejo pri AP.

Strokovnjaki pravijo, da se je Vasa potopila, ker ni imela balasta za protiutež svojim težkim topom. Applet je bil zgrajen širši od Vase in z nekoliko drugačno obliko trupa. Kljub temu je bilo s tako velikimi ladjami težko manevrirati in Applet je verjetno večji del svoje službe ostal v mirovanju, čeprav je med tridesetletno vojno plul proti Nemčiji z več kot 1000 ljudmi na krovu, so sporočili iz muzeja Vrak.

Odločitve o dvigu ladje iz vode, kar bi bil drag in zapleten podvig, pa po poročanju AP-ja za zdaj še niso sprejeli.