Po besedah univerzitetne knjižničarke Jessice Gardner sta zvezka v dobrem stanju, a ostaja skrivnost, kdo ju je prinesel na kraj, kjer sta bila najdena, navaja BBC. Zvezka sta bila tesno zavita v folijo za shranjevanje živil in spravljena v modro škatlo, v kateri sta bila tudi sicer shranjena v knjižnici. Spremljala ju je rjava ovojnica, v kateri je bilo natisnjeno sporočilo: "Knjižničarka, veselo veliko noč X".

Darwinova skica iz enega od zvezkov, ki je pomagala navdihniti njegovo teorijo evolucije. Foto: Wikipedia
Darwinova skica iz enega od zvezkov, ki je pomagala navdihniti njegovo teorijo evolucije. Foto: Wikipedia

Peterica mučnih dni ...
Darilna vrečka se je znašla na tleh v javnem delu knjižnice pred pisarno omenjene knjižničarke, kjer ni nadzornih kamer. "Tresla sem se, vendar sem bila tudi previdna, saj dokler jih nismo odvili, nismo mogli biti stoodstotno prepričani," je povedala za BCC o svojem odzivu, ko je 9. marca prvič videla vrečko in njeno vsebino. Od najdbe zavitka do pridobitve dovoljenja policije, da ga lahko odvijejo in potrdijo pristnost vsebine, je minilo pet mučnih dni.

Jessica Gardner se je po lastnih besedah bala, da se beležnici v času njenega življenja ne bosta več vrnili. "Mislila sem, da bo lahko trajalo leta. Moj občutek olajšanja ob varni vrnitvi zvezkov je globok in ga je skoraj nemogoče ustrezno izraziti," je dejala.

Zvezka izvirata iz poznih 30. let 19. stoletja, torej iz časa po Darwinovi vrnitvi z Galapaških otokov. Na eni od strani je skiciral razvejano drevo – gre za risbo, ki je pomagala navdihniti njegovo teorijo evolucije in je več kot 20 let pozneje postala osrednja teorija v njegovem prelomnem delu O izvoru vrst (1859).

"Teorija naravne selekcije in evolucije je verjetno najpomembnejša teorija v znanosti o življenju in okolju, to pa sta zvezka, v katerih je bila ta teorija izoblikovana. Gre za dvojico izmed najizjemnejših dokumentov v celotni zgodovini znanosti," je povedal Jim Secord, zaslužni profesor zgodovine in filozofije znanosti na univerzi Cambridge.

Šele leta 2020 prijavljeno "izginotje"
Ti dragoceni beležnici sta bili nazadnje videni novembra 2000 po "interni zahtevi" za njuno odstranitev iz skladišča posebnih zbirk knjižnice z namenom fotografiranja. Šele med rutinskim pregledom dva meseca pozneje so ugotovili, da ji ni na njunem mestu. Sprva so knjižničarji sklepali, da so sta bila vrnjena na napačno mesto v obsežni univerzitetni knjižnici, ki vsebuje več kot 10 milijonov knjig, zemljevidov in rokopisov. Toda kljub več iskalnim akcijam ju preprosto niso našli. A je Gardner šele leta 2020 sklenila, da sta bila verjetno ukradena. Poklicala je policijo in obvestila Interpol.

Britanski naravoslovec Charles Darwin (1809–1892) je bil že v mladosti eden najbolj priznanih naravoslovcev v domovini. Foto: Wikipedia
Britanski naravoslovec Charles Darwin (1809–1892) je bil že v mladosti eden najbolj priznanih naravoslovcev v domovini. Foto: Wikipedia

Dokazi o pristnosti vrnjenih dragocenosti
Jim Secord je bil eden izmed številnih akademikov in strokovnjakov, ki so pregledali vrnjena zvezka in potrdili njuno pristnost. "Darwin v zvezkih uporablja različne vrste črnila. Na primer, na znameniti strani drevesa življenja je tako rjavo kot tudi sivo črnilo. Takšne spremembe je precej težko prepričljivo ponarediti. Vidite lahko drobne koščke bakra, ki se odlepijo tam, kjer sta vezana. Vrsta papirja je prava vrsta papirja. To so drobni opozorilni znaki, s katerimi lahko celotna ekipa raziskovalcev v univerzitetni knjižnici pove, da sta pristna," je razložil za BBC.

Zvezka julija na razstavi knjižnice
A še zmeraj ni znano, kdo ju je prvotno odnesel in kdo ju je nedavno vrnil. Četudi na samem mestu, kjer je bila odložena vrečka z njima, ni varnostnih kamer, so te med drugim nameščene zunaj stavbe ter tako pokrivajo sprednji in zadnji del knjižnice. Kamere so tudi v specializiranih čitalnicah in trezorjih v notranjosti knjižnice. "Policiji smo predali posnetke, ki jih imamo na voljo. To je stvar njihove preiskave," je še dejala Jessica Gardner. Lokalna policija pa je sporočila, da njihova "preiskava ostaja odprta in da sledijo nekaterim poizvedbam. Prav tako obnavljajo poziv, naj stopijo v stik z nami vsi, ki imajo informacije o primeru."

Dragoceni beležnici sta zdaj varno shranjeni v enem od knjižničnih trezorjev, julija pa bosta na ogled v okviru razstave z naslovom Darwin v pogovoru.