Številne družinske grobove so izkopali v okviru skupne italijansko-egiptovske misije. V nekaterih grobovih so bili deli mumij, kar bo lahko prispevalo nove informacije za lažje poznavanje nekaterih bolezni tistega časa.

Foto: Egiptovsko ministrstvo za turizem in antikvitete
Foto: Egiptovsko ministrstvo za turizem in antikvitete

Našli so 33 grobov iz poznega obdobja starega Egipta, ptolemajskega in rimskega obdobja. Časovno gre torej za precej široko obdobje od 7. stoletja pr. n. št. do 7. stoletja našega štetja, je sporočilo egiptovsko ministrstvo za turizem in antikvitete, ki je te dni predstavilo najdbe.

V nekaj grobnicah so se ohranili človeški posmrtni ostanki, po katerih je med drugim mogoče sklepati, da so nekateri pokojni umrli razmeroma mladi. Po besedah profesorice Patricie Piachenti, ki na Univerzi v Milanu predava egipčansko arheologijo, so nekateri umrli že v najstništvu, spet drugi v razmeroma visoki starosti. Nekateri so imeli nalezljive bolezni, drugi pa so trpeli zaradi osteoartritičnih obolenj. Pri nekaj ženskah se kažejo znaki osteoporoze, nekje so se pokazali znaki anemičnosti, podhranjenosti, hudih boleznih gibal in bolezni črevesja.

Kot je dejal egiptovski arheolog Abdul Moneim Said, ki je prav tako sodeloval pri izkopavanjih, so pokopani najverjetneje pripadali srednjemu sloju, saj bi bilo zadnje počivališče višjega sloja drugje v nekropoli.

Grob matere z otrokom
V enem od grobov so našli mumiji dveh ljudi, odrasle osebe, morda matere in otroka. Otrok je verjetno umrl v starosti enega ali dveh let. Trupli sta bili položeni drugo ob drugo v kamnito krsto. Kakšna je bila dejanska vez med umrlima, pa bodo pokazale nadaljnje raziskave. Med izkopavanji so v grobovih našli tudi lesene krste, glinene figurice in nekatere druge predmete, poroča portal Art News.

Dela na tem pomembnem arheološkem najdišču se bodo nadaljevala, so napovedali na ministrstvu.

Trgovsko središče in vojaška postojanka
Asuan ni bil le pomembno trgovsko središče, pač pa tudi vojaška postojanka. V bližini mesta so bili kamnolomi, ki so ljudi zalagali predvsem z granitom in sienitom za njihove ambiciozne gradbene podvige, sledovi kamnolomov pa so vidni še danes.

Mesto, ki ga omenjajo številni antični pisci, med drugim Herodot, Strabon, Plinij starejši in Vetruvij, je danes dragoceno nahajališče arheoloških sledi, ki nam pripovedujejo o njegovi zgodovini.