Na Koroški cesti 24 je bila hiša peka Murmanna, kjer naj ne bi nihče zbolel za kugo. Foto: Rajzefiber
Na Koroški cesti 24 je bila hiša peka Murmanna, kjer naj ne bi nihče zbolel za kugo. Foto: Rajzefiber

3. festival sprehodov ponuja teme, s katerimi razkrivajo bolj ali manj skrite zgodbe in kotičke Maribora, njegovo zgodovino in njegove prebivalce. A ker jih ne morejo predstavljati na vodenih sprehodih po mestu, jih zdaj razpirajo na svojem profilu na Facebooku .

V nedeljo so predstavili zgodbo Rožnega griča v Mestnem parku. Vse od tega, kako je nastal, kako je dobil ime, kakšne legende se ga držijo in kakšni dogodki so se tam v zgodovini dogajali. Še prej so se poglobili v vprašanje, kdo je vse želel biti mariborski župan in kako so se občani skozi zgodovino odzivali nanje.

Zgodovinske izkušnje Maribora s kugo
Doslej največjega odziva obiskovalcev spletnih omrežjih je bila deležna petkova predstavitev zgodovinskih izkušenj Maribora s kugo. Njen naslov je Brezstično na Koroški cesti 24, saj je bila na tem naslovu hiša peka Murmanna, kjer naj ne bi v 17. stoletju nihče zbolel za kugo. Pekova žena je bojda postregla strankam kruh skozi okence na železni lopati z dolgim ročajem, denar pa so morali dati v posodo, napolnjeno s kisom.

"Do konca leta 1680 je za kugo umrlo 483 od takrat približno 1400 meščanov. To je tako, kot če bi danes v pol leta umrlo več kot 33.000 Mariborčanov," opisujejo v objavi na Facebooku.

"Pripravljamo še nekaj kratkih videovsebin o zanimivih stvareh v Mariboru, ki so lahko priporočila, kaj lahko ljudje v tem času delajo. Ne moremo se skupaj družiti na festivalu, lahko pa še vedno gredo ven sami in odkrivajo mesto, seveda z upoštevanjem ukrepov za zajezitev epidemije," je dejala Mateja Meh. "Obenem vabimo ljudi, naj delijo z nami svoje zgodbe, zanimivosti o mestu, ideje za sprehode in tako vsaj za kratek čas odmislijo skrbi," še dodaja.

V nedeljo so predstavili zgodbo Rožnega griča v Mestnem parku. Foto: Rajzefiber
V nedeljo so predstavili zgodbo Rožnega griča v Mestnem parku. Foto: Rajzefiber

Festival sprehodov pripravlja Rajzefiber, program društva Hiša!. Izvedli naj bi ga med 20. in 29. marcem. "Odločitev, da ga prestavimo, je bila zelo težka. Z njo smo odlašali vse do zadnjega, saj gre za sprehode z manjšim številom ljudi, a na koncu smo se iz odgovornosti do družbe vendarle odločili za prestavitev. Za zdaj še ne vemo na kdaj, na začetek poletja ali jesen, odvisno o tega, kako se bodo zadeve razvijale," še razlaga Mateja Meh.

Opozorila je še, da v društvu Hiša! zdaj pripravljajo program za poletna Živa dvorišča, ki naj bi bila letos izjemna, saj bodo potekala desetič. Ob tem je izrazila tudi negotovost. "Za nas nevladnike je zdaj res zelo neprijetna situacija. Kriza bo za nas verjetno zelo huda," je poudarila na koncu.